Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Внутрішні аудитори отримують базові знання з ІТ аудиту

Міністерством фінансів України в рамках двостороннього співробітництва з Міністерством фінансів Королівства Нідерланди, а також відповідно до Програми розвитку внутрішніх аудиторів державного сектору України з 25 по 27 листопада 2019 року проведено тренінг з ІТ аудиту. У навчанні взяли участь 20 працівників підрозділів внутрішнього аудиту міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, інших головних розпорядників коштів державного бюджету, Київської міської та обласної державних адміністрацій.

Тренінг з ІТ аудиту провели керівник з ІТ-аудиту Центральної Урядової Служби Аудиту Мінфіну Королівства Нідерланди Лодевік Янсен та старший ІТ-аудитор цієї Служби Рурдьє Просе за участю представників Департаменту гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Міністерства фінансів України.

Під час навчального заходу розглядалися:

- загальні підходи до ІТ аудиту та об’єкти, які можуть досліджуватися під час такого аудиту;

- етапи проведення ІТ аудиту (починаючи від планування завдання і завершуючи підготовкою аудиторського звіту);

- рамкові основи та інструменти, які можуть використовувати ІТ аудитори.

Міжнародні експерти презентували приклади ІТ аудитів, що проводила Центральна Урядова Служба Аудиту Мінфіну Королівства Нідерланди, та продемонстрували роботу онлайн-сервісів, що застосовуються при проведенні таких аудиторських досліджень. Окрему увагу було приділено IT-заходам контролю (загальні заходи контролю і заходи контролю за прикладними програмами), які оцінюються і тестуються під час проведення ІТ аудиту, та ключовим ризикам, пов’язаним з ІТ середовищем.

Водночас внутрішні аудитори мали змогу застосувати отримані знання і використати запропоновані підходи під час практичної частини тренінгу, зокрема щодо планування і проведення аудиторського дослідження, визначення об’єкта ІТ аудиту, цілей і питань аудиту.

По завершенню заходу учасникам вручені сертифікати про участь у тренінгу.

Навчальні матеріали

Презентація №1

Презентація № 2

Презентація №3