Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд передав в парламент зміни до Державного бюджету на 2019 рік

Кабінет міністрів України схвалив та передав до Верховної Ради зміни до Державного бюджету на 2019 рік. Ключовим завданням цих змін є вирішення першочергових задач та забезпечити ефективне використання бюджетних коштів. Зокрема, зміни дозволять фінансувати програми об’єднаних та нових міністерств. При внесенні змін уряд врахував виклики із виконанням доходів та стан використання коштів за різними бюджетними програмами.

У проєкті Закону систему головних розпорядників бюджетних коштів та відповідальних виконавців приведено у відповідність з прийнятим Урядом рішенням щодо оптимізації системи центральних органів виконавчої влади. Відповідно головні розпорядники зможуть надалі безперервно фінансувати бюджетні програми, а новостворені органи зможуть почати свою роботу.

Зміни враховують нагальну необхідність збільшити фінансування за окремими бюджетними програмами, зокрема:

  • Змінами до Державного бюджету виділено додаткове фінансування програми «Реструктуризація вугільних шахт» у сумі 1,0 млрд грн, що дозволить забезпечити вчасну виплату заробітної плати шахтарям та не допустити відключення шахт від електропостачання.
  • З огляду на пріоритетність забезпеченняобороноздатність України Уряд підвищив рівень грошового забезпечення військовослужбовців Держприкордонслужби, Служби безпеки, Національної гвардії, Головного управління розвідки Міноборони, Управління державної охорони до рівня виплат у Збройних Силах. Відповідно видатки на національну безпеку та оборону буде підвищено на 1,4 млрд грн.
  • Також збільшено фінансування резервного фонду, створеного для забезпечення державою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, на 500 млн грн.

На основі аналізу виконання показників бюджету поточного року було здійснено перерозподіли коштів за різними бюджетними програми. 

Так, за пропозицією Міністерства соціальної політики підвищено фінансування соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (на 354,6 млн грн), що дозволить вчасно та в повному обсязі здійснювати доплата за роботу в зоні відчуження та виплати щорічної та додаткової відпусток 22 тис. осіб. Також буде збільшено фінансування заходів із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю (на 787,0 млн грн), щоб поліпшити забезпечення таких осіб технічними та іншими засобами реабілітації. Вище фінансування цих двох програм відбудеться за рахунок передачі відповідної суми фінансування з програми субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім`ям з дітьми, малозабезпеченим сім`ям, особам, оскільки кількість отримувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям знизилась внаслідок подальшого зростання доходів громадян (зокрема, заробітної плати), народжуваність цього року є меншою за врахований показник в Державному бюджету, вартість «пакунку малюка» дещо знизилась. Обсяг субвенції буде достатнім для вчасної виплати відповідних виплат в поточному році.

За пропозицією Міністерства розвитку громад та територій збільшено видатки на надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла (на 300,0 млн грн) та на надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла – 200,0 млн гривень за рахунок зменшення Державного фонду регіонального розвитку.

Через низьке використання коштів за програмами підтримки АПК їх фінансування буде знижено на 750,6 млн грн. Також відбувся перерозподіл через затримки у створенні Фонду Президента України з підтримки освітніх та наукових програм для молоді, фінансування якого у 2019 році знижено на 800 млн грн до 200 млн грн.

Також підвищено фінансування програми «Створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту» на 2,2 млрд грн (розпорядник бюджетних коштів – Міністерство внутрішніх справ) через відповідне збільшення витрат на реалізацію державного інвестиційного проєкту зі закупівлі гелікоптерів та пов’язаних із ними товарів, робіт та послуг, який впроваджується на умовах міжнародної Угоди, підписаної між Урядом України та Урядом Французької Республіки, та за Контрактом між Державним підприємством "Українське авіаційно-транспортне підприємство "Хорів-АВІА" і компанією Airbus Helicopters SAS.

Аналіз виконання доходів свідчить про те, що доходи від митних платежів цього року не буде виконано через міцніший курс гривні до долара США та євро (фактичний середній обмінний курс за 9 місяців поточного року склав 26,4 грн/дол. США при прогнозному на 2019 рік – 28,2 грн/дол. США). Тому в проєкті змін до Державного бюджету на 2019 рік передбачено зниження плану доходів Державного бюджету на 2019 рік на 20,4 млрд грн в тому числі саме через зменшення планових надходжень від ПДВ та імпортні товари та ввізного мита внаслідок зміцнення гривні до долара США та євро.

При цьому це зниження доходів збалансовано зменшенням плану видатків на обслуговування державного боргу на 21,6 млрд грн. Це стало наслідком не стільки міцнішого курсу гривні до долара США та євро (що пояснює близько 6,3 млрд грн від цього зниження), але передусім це результат правильного та виваженого управління ліквідністю Міністерством фінансів. Зокрема, було скориговано графік запозичень, знижено середньозважені ставки за запозиченнями як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, а також здійснено перехід на випуск довших інструментів. Так, Міністерство фінансів ставки за всією лінійкою інструментів було знижено, зокрема ставку за тримісячними ОВДП було знижено з 19,5% річних у січні до 16% у вересні, що менше за облікову ставку НБУ, яку у вересні було знижено з 17,0% до 16,5%. Ставки запозичень за ОДВП номінованими в іноземній валюті також знизились.