Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У Мінфіні відзвітували про виконання Державного бюджету України за 2020 рік

У Міністерстві фінансів України відбулося публічне представлення звіту про виконання Державного бюджету України за 2020 рік під головуванням Першого заступника Міністра Дениса Улютіна.

У заході також взяли участь представники Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Рахункової палати та Державної казначейської служби України.

Державний бюджет України на 2020 рік був затверджений у листопаді 2019 року. Однак, безпрецедентний рівень невизначеності на фоні спалаху коронакризи, призвів до стрімкого погіршення ділових та споживчих очікувань, що створило значні ризики для розгортання світової рецесії.

Тому в березні 2020 року Уряд переглянув макроекономічний прогноз. Так, було знижено прогнозну динаміку основних макроекономічних показників, а у квітні 2020 року внесено відповідні зміни до Державного бюджету, які дали можливість відреагувати на виклики, в яких опинилася Україна.

В цілому, за підсумками 2020-го року завдяки виваженій та послідовній політиці Уряду, незважаючи на карантинні обмеження, спричинені гострою респіраторною хворобою COVID-19, вдалося досягти виконання бюджетних показників у запланованих законом обсягах, а саме:

  • утримати дефіцит державного бюджету в межах граничного показника (факт – 5,3 % ВВП при плані 7,5 % ВВП);
  •  перевиконати доходи держбюджету (фактично надійшло 1076 млрд грн при затверджених законом обсягах у сумі 1022 млрд грн);
  • профінансувати сферу оборони та безпеки в обсязі 6,1% ВВП;
  • забезпечити зростання мінімального розміру заробітної плати до 5 тис. грн. з 1 вересня 2020 року, прожиткового мінімуму та інших видів соціальних виплат та допомог;
  • підтримати населення та бізнес за рахунок Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19;
  • продовжити підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян;
  • надати пільги та субсидії для населення в грошовій формі;
  • покращити фінансування капітальних видатків державного бюджету до фактичних 94,9 млрд грн, що на 18,7 % більше за показники 2019 року.

Відео за посиланням 

 

Завантажити презентацію