Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Першою заступницею директора-розпорядника МВФ Гітою Гопінат

11 квітня, у рамках робочого візиту до США, де відбуваються Весняні збори МВФ та Світового банку, Міністр фінансів України Сергій Марченко та Перша заступниця директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат обговорили зміцнення співпраці для подолання економічних наслідків війни.

У зустрічі також взяли участь Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, представники Національного банку України, Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

Сторони також обговорили макроекономічну ситуацію в Україні та поточний стан співпраці у рамках програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF).

Сергій Марченко подякував керівництву МВФ за всеохоплюючу підтримку України. Наприкінці березня 2023 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України у розмірі 15,6 млрд доларів США.

“Міністерство фінансів України високо цінує підтримку МВФ та внесок в економічний розвиток країни протягом багатьох років. В умовах війни партнерство з Фондом допомагає у збереженні фінансової стабільності, а також у пом’якшенні економічних наслідків вторгнення. Спільно з МВФ ми зробили величезну роботу, пройшовши шлях від невизначеності до нової програми фінансування”, — зазначив Сергій Марченко.

Нагадаємо, що перший транш у розмірі 2,0 млрд СПЗ (що еквівалентно 2,7 млрд доларів США) у рамках програми розширеного фінансування, Україна отримала одразу після схвалення програми. Кошти надійшли до бюджету 3 квітня 2023 року.

Міністр фінансів зауважив, що програма EFF є опорою у співпраці з міжнародними партнерами та сприяє на шляху залучення широкомасштабного фінансування донорів, включаючи країни G7 та Європейського Союзу.

Сторони також обговорили виконання українською стороною умов програми. Уряд України зобов’язався зміцнювати політики, які підтримують фіскальну, зовнішню, цінову та фінансову стабільність, а також підтримувати економічне відновлення з одночасним покращенням управління та зміцненням інституцій задля сприяння довгостроковому зростанню на шляху післявоєнної відбудови та євроінтеграції.