Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко і представники Європейської комісії обговорили наступні кроки співпраці

Сьогодні, 27 квітня 2021 р., Міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся з Керівником Групи Європейської комісії з підтримки України, заступником генерального директора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення ЄС (DG NEAR) Катариною Матерновою. У рамках зустрічі було обговорено наступні кроки співпраці Мінфіну та Європейської комісії: питання формування та впровадження Стратегії управління державними фінансами (СУДФ) на 2021-2025 рр., розвиток програми з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), створення Бюро економічної безпеки та продовження співпраці з МВФ.

“Ми вдячні Європейській комісії за підтримку та за допомогу в грудні 2020 року – отримання першого траншу в обсязі 600 млн євро. Наразі Уряд України та Міністерство фінансів роблять усе можливе для виконання умов нашої програми і отримання другого траншу від ЄС до вересня 2021 року", – сказав Сергій Марченко.

Нагадаємо, що Українська Сторона має виконати ряд зобов’язань для отримання другого траншу (600 млн євро) шляхом проведення реформ у таких сферах: управління державними фінансами, належне урядування та верховенство права, покращення бізнес-клімату, секторальні реформи та державні підприємства.

Також Сергій Марченко подякував за співпрацю з боку Європейського Союзу в рамках Програми EU4PFM, оскільки ця програма є найбільшою як за охопленням напрямків реформи, так і за обсягом підтримки.

“За два роки реалізації EU4PFM нам вдалося досягти вагомих позитивних результатів, а саме в реформуванні законодавства та інституцій у податковій та митній сферах, розвитку ІТ-систем і загальної координації СУДФ, інституційному розвитку та модернізації системи управління людськими ресурсами Міністерства фінансів і Рахункової палати”, – зазначив Міністр фінансів.

Протягом останніх 6 місяців Міністерство фінансів доопрацьовує проект Стратегії реформування СУДФ до 2025 року та відповідного плану заходів з урахуванням актуальних пріоритетів реформи державних фінансів, результатів оцінки PEFA та рекомендацій міжнародних партнерів. 

“Після погодження із заінтересованими міністерствами відповідний проект рішення Уряду буде внесений на розгляд Кабміну. Ми очікуємо на його схвалення у ІІ кварталі цього року”, – зауважив Міністр фінансів.

Також Сергій Марченко прокоментував сьогоднішній стан у перемовинах з МВФ: “На сьогодні Україна перебуває в активному діалозі з МВФ для вирішення трьох головних питань: збереження незалежності Національного антикорупційного бюро, проведення конкурсів на посади до Вищої ради правосуддя та впровадження закону про кримінальну відповідальність за неправильну інформацію в деклараціях. Інші питання, які пов’язані з бюджетуванням, бюджетною консолідацією, Національним банком України, енергетикою, вже вирішені. Зараз ми активно працюємо над виконанням зобов’язань у антикорупційній сфері та права”.

Окрім того, Міністр зазначив, що Мінфін готовий підтримати створення Бюро економічної безпеки в Україні.

На завершення зустрічі Сергій Марченко подякував представникам Європейської комісії за співпрацю та висловив сподівання щодо якомога скорішого виконання всіх зобов’язань Українською Стороною та отримання другого траншу у 2021 році.