Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко та Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо обговорили перспективи подальшої співпраці

Сьогодні, 27 вересня,  Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Президенткою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо.

У зустрічі також взяли участь Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, показники проекту держбюджету на 2024 рік, пріоритетні проекти та  перспективи подальшої співпраці з ЄБРР.

Зокрема, Міністр фінансів наголосив на важливості підтримки міжнародних партнерів для продовження реалізації реформ в Україні, а також відмітив, що потреба в бюджетній підтримці для забезпечення виконання основних функцій держави закладається на 2024 рік на рівні поточного року. 

Сергій Марченко подякував Європейському банку розвитку та реконструкції за фінансову допомогу, яка надається для потреб України.

“Вдячний за рішучість та відданість Банку у підтримці України у надзвичайно складних глобальних економічних умовах, спричинених російським вторгненням в Україну, та за значне збільшення інвестицій. ЄБРР є ключовим партнером, який мобілізує фінансування для підтримки ліквідності та забезпечення стабільної роботи суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що є критично важливим для держави та громадян в умовах воєнного стану”, - зазначив Сергій Марченко.

При цьому, Сергій Марченко зазначив, що пріоритетним для української сторони залишається залучення фінансування для реалізації інвестиційних проектів, що сприятиме стабілізації економічної активності в довгостроковій перспективі. 

Крім того, під час зустрічі було наголошено на необхідності підвищення спроможності ефективного використання коштів донорів для реалізації проектів швидкого відновлення. 

Зі свого боку, Оділь Рено-Бассо наголосила, що Банк має наміри зосередитись на пріоритетних напрямах для фінансування - енергетичному секторі для посилення енергетичної безпеки країни та стабілізації ринку електроенергії в Україні, інших секторах критичної інфраструктури, а також інвестиції в приватний сектор.   

Довідково: 

В державному секторі на стадії реалізації знаходиться 11 спільних з ЄБРР проектів загальним обсягом позик 2 364,0 млн євро, з яких за 8 місяців 2023 року залучено 606,2 млн євро.

Пріоритетні напрями співпраці у 2023 році : 

  • Проект спеціальної капітальної підтримки НЕК “Укренерго” (кредит ЄБРР - 150 млн євро під державну гарантію), мета якого - покриття критичних операційних витрат НЕК  “Укренерго” та забезпечення стабільних та безперебійних послуг з передачі електроенергії на всій території України та підвищення енергетичної безпеки держави та стабілізації роботи ринку електричної енергії України в умовах війни.

  • Проект “Фінансування стратегічних резервів газу НАК “Нафтогаз України” (кредит ЄБРР - 200 млн євро під державну гарантію). Метою Проекту є підтримка НАК “Нафтогаз України” у створенні стратегічних запасів газу, які є критично важливими для забезпечення енергетичної безпеки України та сталого проходження опалювальних сезонів 2023/2024 та 2024/2025 років.

  • Проект “Аварійне відновлення ПрАТ “Укргідроенерго” (кредит ЄБРР -  200 млн євро під державну гарантію), реалізація якого дозволить підтримати стійкість роботи Товариства та надати допомогу у відновленні експлуатаційної надійності та ефективності гідроелектростанцій, що постраждали внаслідок військової агресії рф проти України.