Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Проведено семінар з питань внутрішнього аудиту для керівників підрозділів внутрішнього аудиту ОДА

З 16 по 17 грудня 2019 року Міністерством фінансів України за підтримки Міністерства фінансів Королівства Нідерланди проведено семінар з питань внутрішнього аудиту для 24 керівників підрозділів внутрішнього аудиту та внутрішніх аудиторів обласних та Київської міської державних адміністрацій.

Захід проведено на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва між Мінфіном України та Мінфіном Королівства Нідерланди відповідно до Програми двостороннього співробітництва на 2019 рік. На початку семінару старший аудитор Центральної аудиторської служби Міністерства фінансів Королівства Нідерланди Манфред ван Кестерен презентував учасникам сучасні тенденції розвитку державного внутрішнього фінансового контролю, у тому числі останні напрацювання Міжнародного інституту внутрішніх аудиторів стосовно ролі внутрішнього аудиту в організації.

Представники Департаменту гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Міністерства фінансів України ознайомили учасників семінару із результатами проведеного огляду загального стану розвитку та функціональної спроможності внутрішнього аудиту (основними знахідками, пропозиціями та вжитими заходами), який проведено в рамках реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки та Плану заходів з її реалізації. Значну увагу приділено:

- внесеним змінам до Стандартів внутрішнього аудиту (наказ Мінфіну від 14.08.2019 №344), основна мета яких – гармонізація українських норм щодо внутрішнього аудиту з міжнародно визнаними стандартами та найкращими практиками ЄС, що сприятиме ефективній реалізації функції внутрішнього аудиту в державних органах України;

- новим підходам до звітування про результати діяльності підрозділів внутрішнього аудиту (наказ Мінфіну від 31.07.2019 № 329).

Крім того, керівник підрозділу внутрішнього аудиту Луганської ОДА представила практичний досвід підготовки аудиторських рекомендацій та ознайомила колег із результатами впровадження таких рекомендацій і їх впливом на удосконалення діяльності установи.

Також учасникам семінару презентовано результати проведеного спільно з нідерландськими експертами огляду поточного стану справ щодо організації та здійснення внутрішнього контролю (фінансового управління і контролю) в державному секторі України. Під час практичної частини семінару внутрішні аудитори напрацювали основні шляхи подальшого удосконалення внутрішнього контролю. На завершення заходу всі учасники відзначили необхідність проведення аналогічних заходів з метою постійного професійного розвитку внутрішніх аудиторів.