Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова: Україна потребує прогнозованості та ритмічності зовнішнього фінансування у 2023 році

Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у панельній дискусії на тему “Як нас підтримав світ” в рамках форуму “Антикрихкість України: уроки 2022 року”, організованого Центром економічної стратегії (ЦЕС).

“Дефіцит державного бюджету в 2022 році складає 5 млрд доларів США щомісяця. В наступному році дефіцит прогнозується меншим ніж цьогорічний - в розмірі 3-3,5 млрд доларів США на місяць. Тривають перемовини з міжнародними партнерами щодо залучення зовнішнього фінансування, адже однією з вкрай важливих задач наступного року - це збереження економічної стабільності держави та забезпечення всіх соціальних видатків держбюджету”, - зазначила заступниця Міністра фінансів України.

Ольга Зикова також зауважила, що на сьогоднішній день Україна вже залучила до держбюджету 25 млрд доларів США зовнішнього фінансування від початку повномасштабної війни. В свою чергу, політика взаємодії України з міжнародними партнерами ґрунтується на принципах прозорості та підзвітності.

Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова також наголосила на тому, що вкрай важливе ритмічне надходження зовнішнього фінансування. Зокрема, Єврокомісія створила механізм передбачуваного та стабільного надходження макрофінансової допомоги на наступний рік - це дозволяє прогнозувати витрати та дає змогу зосередитись на інших питаннях, наприклад, швидкого відновлення України.

“Так, макрофінансова допомога Європейського Союзу – це пільгові довгострокові позики, що надаються на дуже вигідних умовах, а процентні ставки здебільшого покриваються державами-членами. Сполучені Штати, наприклад, мають можливість надавати гранти, які є для нас пріоритетною формою, адже не створюють боргового навантаження взагалі”, - заступниця Міністра фінансів. 

Нагадаємо, що від 24 лютого 2022 року США надали Україні 8,5 млрд доларів США грантових коштів з Цільового фонду багатьох донорів Світового банку в рамках проекту “Підтримки державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE)”.