Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова зустрілась з представниками Європейського інвестиційного банку (ЄІБ)

2 червня заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова зустрілась з представниками Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). У зустрічі взяли участь голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон та директор відділу кредитування в державному секторі у країнах Східної Європи Рафал Рибацький.

Сторони обговорили економічну ситуацію, поточний стан спільних проектів, потреби на відновлення, а також плани щодо впровадження нових сумісних проектів з відновлення України.

“Міністерство фінансів та Європейський інвестиційний банк мають значний досвід плідної співпраці, і зараз, у час повномасштабної військової агресії, ми вдячні за підтримку та проекти, які реалізуються”, - зазначила Ольга Зикова.

Ольга Зикова відзначила надання Європейським інвестиційним банком пакету підтримки в розмірі 1,05 млрд євро за рахунок коштів спільних з ЄІБ інвестиційних проектів. Зазначене фінансування спрямовується на першочергові потреби держбюджету України, зокрема, на відновлення та модернізацію транспортної інфраструктури, об’єктів електро-, тепло- та водопостачання, які постраждали внаслідок бойових дій, підготовку об’єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону, забезпечення енергоефективності та енергозбереження, а також підтримку державних підприємств “Укренерго” та “Укрзалізниця”, що є життєво необхідними для економіки країни під час війни.

“Наразі Міністерство фінансів та Міністерство інфраструктури ведуть перемовини щодо цьогорічного спрямування коштів від Європейського інвестиційного банку в розмірі 600 млн євро на відновлення пошкодженої критичної інфраструктури України”, - зазначила Ольга Зикова.

Сторони також обговорили можливості розширення подальшого співробітництва, зокрема, у подоланні наслідків повномасштабної війни. Заступниця Міністра фінансів наголосила, що  відповідно до результатів “Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення (RDNA)”, Україна потребує 14,1 млрд доларів США для першочергового відновлення. Ольга Зикова зазначила, що в державному бюджеті вже передбачено 3,3 млрд доларів США для нагального відновлення України.

Також, під час зустрічі, сторони обговорили перелік потенційних інвестиційних проектів, які будуть зосереджені на відновленні України, реконструкції та розвитку транспортної інфраструктури, модернізації водопостачання та водовідведення.

Ольга Зикова поінформувала представників Банку щодо підготовки конференції з питань відновлення України-2023 (URC), яка планується наприкінці червня у Лондоні.