Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін вдосконалив процедуру відбору та оцінки первинних дилерів

Міністерством фінансів внесено зміни до Порядку відбору та функціонування первинних дилерів, вдосконаливши критерії оцінки виконання первинними дилерами взятих на себе зобов’язань та порядок їх відбору. Відповідний наказ набув чинності та зареєстрований в Міністерстві юстиції.

Оновлена процедура розроблялась з урахуванням кращих світових стандартів і практик. 

Відтепер, аналізуючи виконання первинним дилером взятих на себе зобов’язань за договором, Мінфін оцінюватиме наступне:

  • забезпечення  купівлі ОВДП під час їх розміщення в обсязі не менше ніж 3% загального обсягу їх розміщення протягом кожного календарного року за ціною розміщення,
  • участь на первинному ринку,
  • участь на вторинному ринку,
  • виконання функцій маркет-мейкера за ОВДП та підтримання ліквідності ОВДП на вторинному ринку (мінімальний обсяг лоту – 10 млн гривень, максимальний граничний спред двостороннього котирування  – 1%) ,
  • співпрацю з Мінфіном.

Оцінювання діяльності первинних дилерів за оновленою процедурою розпочнеться з 2022 року.

Прийняті зміни дозволять підвищити конкуренцію серед первинних дилерів, забезпечать належне виконання ними своїх зобов’язань та сприятимуть розвитку ринку капіталу в Україні.

Нагадаємо, первинними дилерами є визначені Мінфіном фінансові установи, які взяли на себе зобов'язання співпрацювати з Мінфіном у частині розвитку внутрішнього ринку державних цінних паперів в обмін на виключне право участі у розміщеннях облігацій внутрішніх державних позик та переважне право брати участь в інших операціях, що проводить Мінфін з такими облігаціями.