Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%» стали ще доступнішими – інфографіка

На Урядовому порталі оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2021 р. № 1106 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і 29».

Проект постанови розроблений Мінфіном для залучення більшої кількості учасників у державних програмах «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%» Постановою також запроваджено державну програму фінансового лізингу для суб’єктів мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП).

Відповідно до прийнятих змін, до державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» долучено фізичних осіб – підприємців з річним доходом до 50 млн грн, які зможуть отримати пільгові кредити за ставкою 12% річних до 1 млн грн без застави (кредит може бути забезпечено поручительством).

Також удосконалено процедуру поєднання програми «Доступні кредити 5-7-9%» з регіональними програмами підтримки та розвитку малого бізнесу через співпрацю Фонду розвитку підприємництва з місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування, що дозволить збільшити обсяг допомоги підприємствам малого та середнього бізнесу.

Водночас постановою внесено зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими передбачено спрощення вимог до предмета іпотеки, що придбається позичальником:

- скасовано вікові обмеження до нерухомого майна (крім об’єктів нерухомості в обласних центрах із чисельністю населення більше 1 млн, що мають бути прийняті в експлуатацію або реконструйовані не раніше ніж протягом десяти років);

- збільшено ліміт можливого перевищення площі предмета іпотеки з 20% на 40% від нормативної площі, яка оплачується позичальником самостійно.

Затверджений постановою Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу визначає механізм надання фінансової державної підтримки ММСП шляхом часткової компенсації фактичних витрат на сплату базової винагороди за договорами фінансового лізингу до рівня 5 або 7, або 9 відсотків річних.

Програми «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%» ініційовані Президентом України Володимиром Зеленським для державної підтримки розвитку ММСП та створення умов для забезпечення громадян України житлом.

Програми реалізуються Фондом розвитку підприємництва на виконання державних політик, що формує Міністерство фінансів України.