Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

КМУ передає в управління Мінфіну “Німецько-Український Фонд”

Уряд передав управління корпоративними правами держави у Німецько-українському фонді (НУФ) Міністерству фінансів України. Раніше 50% статутного капіталу фонду належали Національному банку України. Рішення прийняте з метою розділення функцій управління та здійснення регуляторного нагляду за діяльність фонду.

Національний банк України відповідно до ухваленого Верховною Радою закону про «спліт» отримав повноваження з регулювання та нагляду за діяльністю небанківський фінансових установ, до яких належить Німецько-український фонд, і не може одночасно виступати його власником.

Консолідація 100 частки у статутному капіталі Німецько-Українського Фонду в управлінні Мінфіну, дозволить здійснювати ефективне управління фондом, впроваджувати  нові кредитно-гарантійні інструменти державної підтримки малого та середнього підприємництва.

Німецько-український фонд розпочав роботу у 1999 році і здійснює підтримку фінансування мікро, малих та середніх підприємств України шляхом надання кредитів через банки-партнери для здійснення інвестицій в основний та обіговий капітал. Відповідно до Статуту НУФ, затвердженого рішенням Загальних зборів учасників від 27.05.2019, фонд є фінансовою установою особливого типу. Статутний капітал фонду становить 10 225 838 євро, що дорівнює 42 911 340 грн. Власником 50% статутного капіталу виступав Національний банк України, а  50% - Міністерство фінансів України.