Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Бюджет-2023: На фінансування охорони здоров’я передбачено 207 млрд гривень

У 2023 році видатки на охорону здоров’я в цілому становлять 206,8 млрд гривень, в тому числі видатки державного бюджету разом з трансфертами – 176,1 млрд гривень.

Пріоритетні напрями фінансування:

  • 142,7 млрд грн – реалізація програми медичних гарантій. Обсяг видатків дозволить забезпечити надання необхідних медичних послуг та розвиток реабілітаційних послуг, послуг психологічної підтримки, а також розширити програму реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів;
  • 10 млрд грн - централізована закупівля ліків, медичних виробів, сучасного обладнання;
  • 3,8 млрд грн – посилення епідемічного нагляду за інфекційними та неінфекційними хворобами.

На 2023 рік передбачено збереження мінімальних розмірів оплати праці лікаря не нижче 20 тис. грн та для середнього медичного персоналу не менше 13,5 тис. гривень. Окрім того, відповідну норму поширено на фармацевтичних працівників і фахівців з реабілітації.

«Незважаючи на воєнний стан і необхідність посилення безпеки й оборони країни, Уряд робить усе можливе для забезпечення стабільного фінансування сфери охорони здоровʼя, зокрема програми медичних гарантій, а також ефективного використання бюджетних коштів та своєчасної виплати заробітної плати. Завдяки цьому медична реформа продовжила свій розвиток і може адаптуватися до нових реалій, оперативно реагуючи на всі виклики», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.