Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Завершено експериментальний проєкт з тестування митників

Завершено експериментальний проєкт з тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності.

Проведення тестування було здійснено у 2 етапи, загалом участь у ньому взяли 9441 посадових осіб (97% від загальної кількості митників).

Нагадаємо, що митники проходили три рівні тестування:

·  на знання митного та антикорупційного законодавства; 

· на загальні здібності (зокрема абстрактне, числове, вербальне мислення); 

· на благонадійність, що є психологічним тестом, призначеним виявити посадових осіб із ризиками схильності до порушення встановлених правил та непродуктивної поведінки на робочому місці.

Тестування відбувалось із суворим дотриманням всіх протиепідемічних заходів.

За процесом спостерігали онлайн та фізично представники міжнародних партнерів, зокрема Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні (INL), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Представництва Міжнародної Організації з Міграції в Україні (МОМ), Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM), Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) та Команди підтримки реформ при Міністерстві фінансів України та Державній митній службі України. Вони відзначили високий рівень проведення тестування та відсутність серйозних порушень, які могли вплинути на результати всього процесу.

Слід зауважити, що посадові особи митних органів продемонстрували достатній рівень знань та здібностей до якісного виконання службових обов’язків. 

За підсумками тестування половина митників успішно пройшла тестування, щодо решти з них планується здійснення ретельного контролю за службовою діяльністю та проведення навчальних заходів у рамках оновленої системи підвищення кваліфікації.  

Більше 100 посадових осіб не склали тестування успішно. Щодо вказаних осіб будуть прийматися відповідні кадрові рішення, в тому числі розірвання контрактів та звільнення з митних органів.      

Здійснені заходи та відновлення процедури атестації для митників є важливим кроком на шляху до підвищення ефективності кадрової політики митних органів, контролю за підвищенням професійного рівня митників, запровадження кардинально нових підходів до процедури підвищення кваліфікації в Держмитслужбі, дотримання митниками принципу доброчесності. 

Мінфін і Держмитслужба висловлюють подяку Посольству США в Україні за всебічну підтримку та технічну допомогу під час проведення процесу тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності.