Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У рамках Щорічних зборів МВФ та СБ, команда Мінфіну активно співпрацює з міжнародними партнерами для залучення необхідного фінансування на 2024 рік: Сергій Марченко для Atlantic Council

Сергій Марченко в інтерв’ю для Atlantic Council розповів про стан економіки України, фінансові потреби на наступний рік, співпрацю з МВФ, залучення інвестицій на відновлення та використання арештованих активів росії на користь України. 

“Ефективна політика Уряду України та потужна фінансова допомога міжнародних партнерів продовжують сприяти макрофінансовій стабільності України. Навіть в умовах війни економіка України демонструє поступове відновлення. Прогнозується зростання ВВП до 4.7% у 2023, інфляція зменшується 9 місяців поспіль - з 26,6% у 2022 році до 7,1% у вересні 2023”, - зазначив Міністр фінансів.

Сергій Марченко наголосив, що, попри позитивні економічні показники, війна продовжує провокувати невизначеність. 

“Нещодавно було підготовлено проект держбюджету на 2024 рік, який передбачає спрямування значних ресурсів на сектор безпеки і оборони. Це – майже 50% видатків ДБУ у наступному році, які будуть повністю профінансовані за рахунок внутрішніх доходів. Водночас для нас залишається життєво важливою міжнародна допомога на покриття видатків на соціальний захист та гуманітарну підтримку українців.  Потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік сягає близько 43 млрд доларів США. У рамках Щорічних зборів МВФ та Світового банку команда Мінфіну активно співпрацює з донорами, щоб залучити необхідне фінансування на наступний рік”, — наголосив Сергій Марченко.

Щодо співпраці з МВФ, Міністр фінансів зауважив, що Уряд України докладає максимум зусиль для виконання структурних маяків, які передбачені програмою Механізм розширеного фінансування EFF. У наступному місяці очікується другий перегляд програми. Успішний перегляд сприятиме не тільки отриманню Україною наступного траншу від МВФ, а також залученню широкомасштабного фінансування від інших донорів.

У контексті обговорення залучення приватних інвестицій у відновлення України, Сергій Марченко розповів про розвиток страхування воєнних ризиків в Україні. А також подякував Багатосторонньому агентству з гарантування інвестицій (MIGA) Групи Світового банку за створення трастового фонду страхування воєнних ризиків SURE. Від початку повномасштабної війни MIGA надала Україні гарантій загальним обсягом 196 млн доларів США, які спрямовуються на реалізацію проектів страхування в Україні.

Також Міністр фінансів розповів про співпрацю з міжнародними партнерами щодо використання арештованих активів росії. 

“Заморожені активи рф мають стати фундаментом для подальшого фінансування відновлення та відбудови України. Маємо сподівання, що наші союзники зможуть знайти та реалізувати механізми для використання арештованих активів рф на користь України”. - додав Сергій Марченко.