Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна залучила близько $72 млрд бюджетної підтримки від країн G7 та ЄС з лютого 2022 року: Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7

У рамках Весняних зборів МВФ та Світового банку, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів зустрічі з міністрами фінансів країн G7.

Зокрема, з Міністеркою фінансів США Джанет Єллен, Міністром економіки та фінансів Італії Джанкарло Джорджетті, Міністром фінансів Японії Судзукі Сюн’ічі, Канцлером казначейства Сполученого Королівства Джеремі Гантом, Міністром фінансів Федеративної Республіки Німеччина Крістіаном Лінднером.

У фокусі уваги забезпечення потреб держбюджету України у поточному та наступному році, а також використання заморожених активів рф на користь України.

“Допомога від країн G7 та ЄС стала ключовою частиною бюджетної підтримки, яка з 24 лютого 2022 року становить близько 72 млрд доларів США. Це надзвичайно вагомий внесок у фінансову стійкість України в умовах невизначеності через війну. Підтримка країн G7 не обмежується тільки бюджетним фінансуванням. Вона також включає значну військову, гуманітарну допомогу та санкції у відношенні до країни-агресора. Зараз, як ніколи, необхідна єдність і консолідація зусиль партнерів. Підтримка України - це підтримка стабільного світового порядку та інвестиція в нашу спільну безпеку”, — зазначив Міністр фінансів України. 

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Мінфін України залучив до держбюджету близько 83,7 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Найбільші донори — ЄС, США, МВФ, Японія, Канада, Великобританія та Світовий банк. Партнери G7 відзначили зусилля Уряду України з адаптації фінансової системи до умов війни, а також запевнили у подальшій підтримці.

Окремо Сергій Марченко подякував Італії, яка головує в G7 у 2024 році, у підтримці українського питання на порядку денному міжнародних заходів. Нагадаємо, що 17 квітня у межах Весняних зборів МВФ та Світового банку, Сергій Марченко виступив із промовою на зустрічі фінансового блоку G7.

Враховуючи продовження активних бойових дій, міжнародна підтримка є критично важливою. Близько половини державних видатків або понад 22% ВВП спрямовуються на захист і оборону.  Цю частину потреб бюджету Уряд України фінансує за рахунок внутрішніх доходів. Водночас підтримка міжнародних партнерів необхідна для своєчасного забезпечення соціальних видатків. Про це сказав Сергій Марченко партнерам під час зустрічей. 

Актуальним питанням до обговорення було використання заморожених російських активів. Міністр фінансів України наголосив, що зараз необхідно скоординувати зусилля, щоб знайти справедливе рішення. 

“Коли Україна вперше висловила ідею конфіскації російських активів і використання їх для відновлення та підтримки економіки України, цей процес здавався важкодосяжним. Однак зараз, у 2024 році, ми знаходимося на етапі, коли президенти, міністри фінансів країн-партнерів, лідери міжнародних фінансових інституцій закликають до конфіскації заморожених активів і працюють над створенням механізмів їх використання в Україні. Впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо знайти рішення для реалізації цього питання”, — додав Сергій Марченко. 

Міжнародні партнери погодились, що російські активи мають стати вагомим ресурсом для забезпечення нагальних потреб України.