Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко і Президент JICA обговорили подальшу співпрацю у напрямі відновлення України

Сьогодні, 19 липня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Президентом Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Акіхіко Танакою.

У зустрічі також взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні  Мацуда Кунінорі.

Під час зустрічі сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, пріоритетні напрями відновлення та реалізацію спільних проектів.

“Міжнародна фінансова допомога залишається життєво необхідною для підтримки загальної стабільності в країні. Я вдячний Уряду Японії за плідну співпрацю, у тому числі за надання прямої бюджетної підтримки через механізми JICA”, - зазначив Міністр фінансів України.

Нагадаємо, що у 2022 році Японія надала Україні 581 млн доларів США пільгового фінансування через JICA. У поточному році очікується, що Уряд Японії надасть 3,5 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки через Цільовий фонд Світового банку.

Особливу увагу було приділено обговоренню підготовки та імплементації спільних проектів з відновлення. 

Зокрема, сторони обговорили узгодження наявних ресурсів на відновлення від Японії з найбільш нагальними проектами, а також пріоритетні сфери співпраці на найближчі місяці. Окрім того, Міністр фінансів України зазначив, що відновлення потребує залучення іноземних підприємств і висловив сподівання на співпрацю з японським бізнесом.

Сергій Марченко також наголосив на відданості Уряду України та Міністерства фінансів боротьбі з корупцією, мінімізуючи можливі ризики для іноземних інвесторів.

Президент JICA запевнив у збереженні та розширенні підтримки, а також зазначив, що агентство планує у найближчий час відкрити представництво в Україні, що сприятиме кращій координації між сторонами та поглибленню співпраці. Сергій Марченко додав, що досвід Японії у реалізації та менеджменті проектів із відновлення є надзвичайно цінним і допоможе зробити процес відбудови ефективнішим.