Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У 2022 році видатки на охорону здоров’я становили 215,3 млрд гривень

У 2022 році видатки на охорону здоров’я становили 215,3 млрд грн, у тому числі видатки держбюджету разом з трансфертами – 187,2 млрд грн.

Важливим напрямом залишається реалізація програми медичних гарантій, на яку було спрямовано 146,3 млрд грн:

  • 143,9 млрд грн – на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій;
  • 2,4 млрд грн – на реімбурсацію (відшкодування вартості ліків) для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, хронічних хвороб дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки. Лікарські засоби з повним або частковим відшкодуванням їх вартості отримали понад 3,8 млн осіб.

Залучення міжнародної фінансової допомоги сприяло стабільному фінансуванню програми медичних гарантій та відповідно дозволило своєчасно виплачувати заробітну плату понад 500 тис. працівникам медичних закладів.

Так, за даними Національної служби здоров’я, у 2022 році середня заробітна плата працівників закладів охорони здоров’я становила 14,3 тис. грн, на 21% більше ніж у 2021 році та у 1,5 раза ніж у 2020 році.

Найбільше зросла середня заробітна плата лікарів, що становила 21 тис. грн (на 36% більше ніж у 2021 році та у 1,7 раза ніж у 2020 році) та середнього медичного персоналу – близько 15 тис. грн (на 25% більше ніж у 2021 році та у 1,5 раза ніж у 2020 році).

Найвища середня заробітна плата працівників у закладах екстреної медичної допомоги – 17,8 тис. грн, із них лікарі отримують близько 26 тис. грн, середній медичний персонал – 20 тис. гривень.

Окрім того, кошти державного бюджету було спрямовано на:

  • 11,6 млрд грн – для забезпечення заходів громадського здоров’я (здійснення державного інфекційного контролю та епіднагляд, лабораторні, інструментальні та діагностичні дослідження і випробування).
  • 8,6 млрд грн ‒ централізована закупівля лікарських засобів та медичних виробів, високовартісного медичного обладнання для оснащення закладів охорони здоров’я.

«У 2022 році Уряд забезпечив стабільне фінансування сфери охорони здоров’я, зокрема програми медичних гарантій, а також ефективне використання бюджетних коштів та своєчасної виплати заробітної плати. Продовжуємо і надалі вживати всі можливі заходи для своєчасного доступу населення до необхідної медичної допомоги та забезпечення ефективного функціонування системи охорони здоровʼя в Україні», - прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.