Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Європейський банк реконструкції та розвитку спрямує  кредит на підтримку  ліквідності АТ «Укрзалізниця»

Сьогодні 10 червня Міністр фінансів України Сергій Марченко та Президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо підписали Угоду про внесення змін до Гарантійної угоди (Проект електрифікації української залізниці «Електрифікація залізничного напрямку Долинська - Миколаїв – Колосівка»).

Окрім того, у рамках цього заходу Голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишин та Президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо також підписали Угоду про внесення змін до Угоди про надання позики в рамках Проекту.

Внесення змін до угод в рамках діючого Проекту електрифікації української залізниці дозволить спрямувати частину кредиту ЄБРР в обсязі 50 млн євро на забезпечення ліквідності для фінансування критично важливих потреб Укрзалізниці.

Перепрофільована частина кредиту ЄБРР буде забезпечена гарантією Європейського фонду сталого розвитку (ЄФСР), що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС.

«Як у перші дні війни, так і зараз, працівники Укрзалізниці демонструють героїзм, перевозячи наших громадян у більш безпечні регіони України та забезпечуючи гуманітарну безпеку України, за що ми їм безмежно вдячні. Угода дозволить забезпечити для Укрзалізниці належне фінансування потреб, що виникли у зв’язку зі злочинними діями рф», - сказав під час церемонії підписання Сергій Марченко.

Довідково:

 Кредит на підтримку ліквідності АТ «Укрзалізниця» надається в рамках Пакету допомоги у відповідь на війну в Україні ЄБРР, який передбачає  виділення 2 млрд євро на підтримку стійкості України та допомогу постраждалим країнам. 

11 травня 2022 р. в рамках цього Пакету було укладено угоди про внесення змін до Договору гарантії та Кредитної угоди з ЄБРР в рамках Проекту модернізації мережі електропередачі та перепрофільовано частину кредиту (50 млн євро) на екстрену підтримку ліквідності НЕК «Укренерго» для забезпечення його сталої операційної діяльності в умовах воєнного стану.