Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд затвердив постанови, які запускають державну підтримку ММП

Кабінет Міністрів України затвердив дві постанови, які запускають надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікро- та малого підприємництва (ММП) через Фонд розвитку підприємництва (ФРП).

Документи дозволять ФРП, підпорядкованому МінФіну, запровадити програму підтримки суб’єктам ММП “Доступні кредити 5-7-9%”. Більше того, постанови визначають механізм належного використання цих бюджетних коштів.

Реалізація цієї програми передбачає створення низки інструментів здешевлення та доступності кредитів:

  • перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті (додатково сплачуватиметься комісія банків у 0,5-1%). Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:

⮚ 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;

⮚ 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;

⮚ 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

При цьому, для ММП, які отримали кредит за програмою під 7% або 9%, ставка знижується на 0,5 в.п. за кожне створене робоче місце (але ставка не може бути нижчою за 5%).

  • другий – надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави (оплата за гарантію становить 0,5% від розміру кредиту).

За попередніми оцінками, близько 50 000 позичальників зможуть взяти участь в цій програмі вже у 2020 році, що сприятиме зростанню рівня зайнятості в Україні, розвитку інноваційних та ефективних підприємств, а відтак розширюватиме податкову базу та збільшуватиме доходи до державного бюджету України, що дозволить безперебійно фінансувати Програму.

Створення умов для активізації та здешевлення кредитування ММП в Україні відповідає ініціативі Президента України щодо стимулювання підприємницької діяльності, активізації кредитування та створенню нових робочих місць, а також пріоритету 6.4 Програми діяльності Уряду. Запровадження програми "Доступні кредити 5-7-9%" власне і є інструментом для досягнення поставленої мети. Тому Уряд загалом та Міністерство фінансів зокрема вже знайшли можливість передбачити фінансування відповідного пріоритету на 2020 рік.