Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Україна отримає грант у 50 млн євро від KfW в рамках Програми «Доступні кредити 5-7-9%»

30 листопада Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Угоду про грант між Україною та Кредитною установою для відбудови (KfW) на суму 50 млн євро на рефінансування Програми «Доступні кредити 5-7-9%». Кошти дозволять відшкодувати витрати на компенсацію процентної ставки за кредитами для малого і середнього бізнесу України.

Також у заході взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, керівниця штабу по Україні Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ) Ульріке Хопп-Нішанка, голова представництва KfW в Україні та Молдові Лоренц Гесснер та виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва (ФРП) Андрій Гапон.

“Робота підприємств є важливою складовою фінансової стабільності та економічної безпеки України в умовах війни. 50 млн євро грантових коштів KfW стануть вагомим внеском в удосконалення діючих програм фінансової підтримки бізнесу. Кошти будуть спрямовані на рефінансування витрат за Програмою «Доступні кредити 5-7-9%», що дозволить й надалі забезпечувати доступ малому і середньому бізнесу до пільгового кредитування”, – наголосив Міністр фінансів України Сергій Марченко та висловив вдячність Уряду Німеччини за співпрацю і системну підтримку України.

Міністр зазначив, що ФРП є ключовою інституцією з доступного фінансування для українського бізнесу, спрямованого на відновлення та розвиток підприємництва в умовах воєнного стану.

“Уряд ФРН продовжує підтримувати Українську сторону та надає сприяння подальшими грантами. Ми раді продовженню нашої співпраці з Україною щодо підтримки підприємництва в умовах війни. Минулого року KfW надав 150 млн євро для програми 5-7-9, а тепер ми з задоволенням розширюємо підтримку на додаткові 50 млн євро. Ці кошти є важливою складовою німецько-українського співробітництва задля розвитку, загальна сума якого лише у 2023 році склала більше ніж 600 млн. євро”, - зазначила керівниця штабу BMZ по Україні Ульріке Хопп-Нішанка.

“З початку повномасштабного вторгнення українські підприємства зазнають негативних наслідків від війни: зруйновані виробничі потужності, висока інфляція та стрімке зниження продажів загрожують існуванню багатьох компаній. Таким чином, підтримка приватного сектору залишається важливим завданням. Надаючи підприємцям субсидії у вигляді часткової компенсації процентної ставки, ми забезпечуємо продовження існування компаній та збереження робочих місць, що генерує дохід домогосподарств та податкові надходження для держави”, - наголосив Голова Представництва KfW в Україні та Молдові Лоренц Гесснер.

На зустрічі сторони обговорили механізми реалізації програми Ukraine Facility, двосторонню співпрацю Урядів України та Німеччини у рамках проектів Німецького товариства  міжнародного співробітництва (GIZ) та подальші спільні кроки щодо підготовки міжурядової Рамкової угоди про фінансову співпрацю.

В результаті було наголошено на важливості впровадження  потрібних механізмів для реалізації проектів, зокрема Українська сторона зі свого боку запевнила, що Уряд максимально зацікавлений у прозорості надходження коштів та її забезпеченні.