Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримала престижну нагороду IFR Awards 2022

Україна отримала нагороду IFR Awards 2022 в номінації Financing Package and EMEA Restructuring від “International Financing Review” - аналітичного та новинного порталу в сфері ринків капіталу та інвестиційної банківської справи, що входить в групу Refinitiv.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну стало шоком для економіки та державних фінансів. Зростання дефіциту державного бюджету до 5 мільярдів доларів на місяць задля покриття нагальних потреб держави під час військового стану та швидке скорочення міжнародних резервів змусили Мінфін провести операцію з управління державним боргом. Мінфіну вдалось погодити з інвесторами пропозицію відкласти платежі за всіма суверенними та гарантованими державою єврооблігаціями на загальну суму близько 21,1 млрд доларів США. Інвестори погодилися на відсутність оплати за зміну умов випуску єврооблігацій, що зазвичай є необхідною умовою проведення подібних транзакцій. 

Голосування інвесторів за зміни є свідченням бажання підтримати Україну, а також знизити потенційний негативний ефект від цих інструментів на економіку України при післявоєнному зростанні. В результаті, Україна отримала вкрай необхідну допомогу, завдяки якій держава заощаджує близько 6 млрд дол. США протягом двох років.

"Ми вдячні IRF за визнання успіху операції з управління державним боргом, яку Мінфін провів разом зі своїми радниками влітку минулого року. Ми націлені продовжувати якісне управління державним боргом, забезпечуючи фінансову стабільність та прозору комунікацію з інвесторами. Це не перша нагорода, яку ми отримали за результатами цієї транзакції, але дуже важливе визнання, що мотивує нас в ці непрості часи", - прокоментував Юрій Буца, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом.

Призупинення заборгованості також було схвалено для двох державних компаній - “Укравтодор” та “Укренерго”, які мають гарантовані державою облігації. Компанії не зобов’язані виплачувати борг в іноземній валюті до 2024 року. Державна компанія “Укрзалізниця” також уклала угоду про відстрочку виплат на два роки за єврооблігаціями на суму 895 млн дол. США за підтримки Уряду та Міністерства фінансів України.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України стало переможцем Risk Awards 2023 у номінації “Ризик-менеджер року з суверенних активів” від міжнародного авторитетного видання Risk.net. Цьому сприяла ефективна робота команди Міністерства фінансів у сфері управління державним боргом та продовження активної співпраці з інвесторами в українські активи в умовах повномасштабної війни.