Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Прем'єр-міністр України та Міністр фінансів зустрілись у Вашингтоні з Президентом Світового банку та Директоркою-розпорядницею МВФ

17 квітня у Вашингтоні, США, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрілись із Президентом Групи Світового банку Аджаєм Бангою та Директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. 

  • Зустріч із Директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

Українська сторона привітала Крісталіну Георгієву з переобранням на посаду голови Міжнародного валютного фонду та подякували за її особистий внесок у підтримку України. 

Учасники зустрічі обговорили економічну ситуацію в Україні, поточний стан співпраці та виконання українською стороною умов програми Механізму розширеного фінансування (EFF).

“МВФ є надійним партнером України вже багато років. В критичних ситуаціях Фонд демонстрував лідерство в підтримці нашої держави. Від початку повномасштабної війни, Мінфін залучив близько 8,1 млрд доларів США бюджетної підтримки від МВФ. 5,4 млрд доларів США із загальної суми надійшли в межах програми EFF, першої в історії програми співпраці для країни, яка вимушено перебуває у стані війни. Програма EFF є запорукою довіри у співпраці з міжнародними партнерами та сприяє залученню широкомасштабного фінансування донорів, включаючи від країн G7 та Європейського Союзу”, — зазначив Міністр фінансів України.

Україна вже виконала 21 структурний маяк за програмою EFF, 14 з яких у напрямі фіскальної політики та фінансового сектору. Було ухвалено законодавчі ініціативи щодо вдосконалення Бюджетного кодексу, посилення податкової політики, управління державним боргом, схвалено Національну стратегію доходів, напрацьовано заходи з мобілізації доходів держбюджету, тощо.

Наступний перегляд програми має відбутись наприкінці червня 2024 року. До того Україна має виконати два структурні маяки у напрямі урядування та протидії корупції і у фіскальному напрямі. 

Сергій Марченко наголосив, що Україна продовжує плідно працювати над реалізацією спільно визначених реформ, що в свою чергу сприятиме посиленню фінансової стійкості та підтриманню макроекономічної стабільності. 

  • Зустріч із Президентом Групи Світового банку Аджаєм Бангою.

Серед обговорених тем – джерела фінансування держбюджету-2024 та стан реалізації діючих спільних проєктів. 

“Світовий банк з перших днів повномасштабної війни проявив гнучкість та адаптивність до надзвичайних умов, що допомогло швидко приймати і реалізовувати рішення для допомоги Україні. За 2022-2024 роки обсяг фінансування портфеля діючих проєктів Світового банку є найбільшим за всі роки співпраці – залучено 31 млрд доларів США як на бюджетну підтримку, так і інвестиційні проєкти. За цей період було започатковано 8 нових проєктів з підтримки держбюджету, у тому числі найбільший в історії Світового банку проєкт PEACE in Ukraine, завдяки якому надійшло більше 25 млрд доларів США”, - зазначив Сергій Марченко. 

Світовий банк допомогає залучати фінансові ресурси на підтримку України від різних партнерів з розвитку через власні механізми. Найбільшими донорами є США, Японія, Великобританія, Норвегія. Міністерство фінансів у співпраці зі Світовим банком забезпечують прозорість залучення і використання зовнішнього фінансування. 

Фінансова допомога за рахунок коштів виключно Світового банку становить понад 2 млрд доларів США з лютого 2022 року.

Міністр фінансів України зазначив, що Світовий банк є стратегічно важливим партнером України у процесі реконструкції та відновлення. Водночас додав, що хоч відбудова є одним із головних пріоритетів Уряду, першочерговим завданням є фінансування всіх пріоритетних видатків держбюджету. Потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік сягає 37,2 млрд доларів США.