Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Україна отримала 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС

Україна отримала від Європейської Комісії 1-й транш в рамках нової (виняткової) програми макрофінансової (кредитної) допомоги ЄС номінальним обсягом 600 млн євро у вигляді довгострокової позики під відсоткову ставку 0,125 % з терміном погашення у червні 2035 року. Для надання траншу Європейська комісія здійснила розміщення власних облігацій з від'ємною дохідністю -0,152%, завдяки чому після відрахувань комісій за випуск, Україна фактично отримала 623,5 мільйонів євро. 

«Ми вдячні Європейській Комісії за надану підтримку, що безумовно є черговим відображенням стратегічного партнерства між Україною та Європейським Союзом. Отримані кошти будуть спрямовані на фінансування видатків державного бюджету, що сприятиме підтриманню фінансової стабільності в Україні», - зазначив Міністр фінансів. 

Вказані кошти отримано Україною в рамках реалізації вже П’ятої за рахунком програми, що реалізується відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди з ЄС (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму до 1,2 млрд євро), укладених Сторонами 23 липня 2020 року в м. Брюсселі.

На сьогодні, загальна сума пільгової кредитної допомоги ЄС, отриманої Україною в рамках реалізації протягом 2014 – 2020 років п’яти програм макрофінансової допомоги, сягнула 4,41 млрд євро. 

Усі зазначені кошти, згідно умов відповідних Меморандумів з Європейським Союзом, використовувались для зменшення зовнішнього фінансового навантаження на Україну, поліпшення її платіжного балансу і забезпечення бюджетних потреб.

На даний час Українською Стороною продовжується робота з виконання відповідних, визначених згаданим Меморандумом, зобов’язань для отримання 2-го траншу (600 млн. євро) шляхом реалізації структурних реформ у таких сферах:

  • управління державними фінансами;
  • належне урядування та верховенство права; покращення бізнес-клімату; 
  • секторальні реформи та державні підприємства.