Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін удосконалює процес оглядів витрат для створення дієвого інструменту у бюджетному процесі

19 квітня Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін та заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зустрілися із експертами місії SIGMA та ОЕСР аби дати старт роботі з удосконалення оглядів витрат і посилення їх ролі в бюджетному процесі.

«Ми почали впроваджувати огляди витрат у 2018 році як один із основних інструментів комплексних реформ системи управління державними фінансами. Їх метою було визначено здійснення комплексної оцінки ефективності та результативності використання бюджетних коштів для покращення якості надання публічних послуг шляхом оптимізації державних видатків. Але, на жаль, до початку війни огляди витрат здійснювались у напів пілотному форматі і не мали істотного впливу на оптимізацію бюджетних видатків у відповідних сферах», ‒ наголосив Денис Улютін.

«З початком війни ми автоматично призупинити фінансування тих бюджетних програм, які не є зараз життєво необхідними. Проте таке рішення є тимчасовим, і не знімає потребу у проведенні комплексного аналізу наших видатків, аби вивільнити ресурс, необхідний для післявоєнної відбудови. А отже, інструмент оглядів витрат для нас є ще більш важливим, ніж до війни», ‒ зазначив Перший заступник Міністра фінансів.

За його словами, для удосконалення цього інструменту необхідно посилити роль оглядів витрат у бюджетному процесі, встановити більш чітку мету, удосконалити організаційні аспекти проведення оглядів та методологію у частині аналізу й оцінки, пошуку альтернативних шляхів забезпечення реалізації політик.

Зі свого боку заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев розповів про низку викликів, з якими стикнулися під час впровадження оглядів витрат:

«По-перше, йдеться про необхідність зацікавити головних розпорядників це робити. Адже, зазвичай, у працівників додаткова робота завжди викликає супротив, тому мотивація є вкрай потрібною. По-друге, нам надзвичайно важлива підтримка кожного міністра. По-третє, необхідно змінити упереджене ставлення центральних органів виконавчої влади до огляду витрат, оскільки більшість міністерств сприймали огляди як перевірку аудиторської служби й, умовно, ініціативу Мінфіну забрати кошти тих чи інших міністерств, а це не так», ‒ повідомив Роман Єрмоличев.

Він також наголосив на проблемі нестачі фахових незалежних експертів, які були б готові долучитись до робочих груп із проведення оглядів.

«Відповідно, огляд витрат перетворився в процес, що не мав якісного результату. Переконаний, що кожна робота повинна мати результат. Саме для цього спільно з міжнародними партнерами готові напрацьовувати нові підходи до проведення оглядів, що сприятиме раціональному використанню бюджетних коштів», ‒ насамкінець акцентував Роман Єрмоличев.

Також під час зустрічі представники ОЕСР представили кращі практики з оглядів витрат, акцентуючи увагу на спільних для України та інших країн викликах.