Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін продовжує реформу бюджетної децентралізації за підтримки міжнародних партнерів

5 квітня Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін та заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев спільно із представниками шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SALAR) обговорили перспективи подальшої співпраці та можливі скоординовані дії щодо продовження реформи бюджетної децентралізації.

У своєму вступному слові Денис Улютін наголосив на важливості питання бюджетної децентралізації, оскільки у 2022 році місцеві бюджети мали належний фінансовий ресурс, що дало змогу бути готовими до викликів сьогодення.

«На сьогодні ми змінили механізм горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів на 2023 рік, аби зробити його більш справедливим та ефективним відповідно до нових реалій. Одним із параметрів розрахунку горизонтального вирівнювання є кількість населення в громадах. І наявність актуалізованої єдиної бази даних про чисельність населення територіальних громад дасть можливість раціонально розподіляти фінансові ресурси між громадами», ‒ повідомив Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін.

Також Денис Улютін запропонував представникам проекту долучитися до процесу удосконалення механізму горизонтального вирівнювання з метою зменшення диспропорцій між територіями.

«На сьогодні ми бачимо, що диспропорції ще більш посилились, особливо це стосується деокупованих територій. Адже на цих територіях відсутнє взагалі будь-яке виробництво, яке могло б генерувати дохід місцевим бюджетам. Окрім того, одним із найважливіших є питання зарахування податку на доходи фізичних осіб за місцем реєстрації або місцем роботи платника податку. Наразі це питання обговорюється у робочій групі комітету ВР», ‒ зауважив Денис Улютін.

Зі свого боку заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев повідомив, що завдяки спільній роботі із проектом SALAR було запроваджено формулу розподілу освітньої субвенції: «Нині під час війни потрібно застосовувати нові підходи до удосконалення формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Корисним, звісно, є такий міжнародний досвід з напрацювання нових механізмів фінансування галузі освіти, здобутки якого можуть бути актуальними у нашій освітній системі. Водночас формула розподілу коштів має стимулювати громади більш ефективно використовувати бюджетні кошти».

Також під час зустрічі обговорили питання формування спроможної освітньої мережі, що сприятиме наданню якісних та доступних освітніх послуг.

Наприкінці зустрічі представники шведсько-українського проекту SALAR запевнили у подальшій підтримці та домовились продовжувати конструктивну співпрацю з порушених питань.