Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інтерв’ю Сергія Марченка для Financial Times (12.04.2022)

Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю Financial Times закликав надати екстрену фінансову допомогу у розмірі десятків мільярдів доларів, щоб зменшити дефіцит бюджету, спричинений російським вторгненням.

"У березні державні витрати перевищили доходи на 2,7 млрд доларів. Україна очікує, що у квітні та травні різниця, спричинена війною, досягне 5-7 млрд доларів на місяць. Фінансова система перебуває у великому стресі, ми у ​​найгіршому фінансовому сценарії", - сказав Сергій Марченко: "Наразі мова йде про виживання нашої країни. Якщо ви хочете, щоб ми продовжували вести цю війну, щоб ми перемогли у цій війні, тоді нам потрібна фінансова допомога".

Сергій Марченко окреслив збитки, завдані українській економіці повномасштабним військовим вторгненням Росії наприкінці лютого. За його словами, збитки, завдані цивільній та військовій інфраструктурі, на сьогоднішній день оцінюються в 270 мільярдів доларів, при цьому близько 7000 житлових будинків пошкоджено або зруйновано.

Близько 30% українських компаній припинили свою діяльність, а 45% працюють, знизивши потужності. Споживання електроенергії скоротилося на 35%. Торгівля впала, експорт скоротився вдвічі з лютого до березня, а імпорт упав більш ніж на дві третини. 

“Росія має виплатити репарації за знищення приватної та державної власності під час війни”, - заявив Сергій Марченко, та додав, що Україна готує міжнародну юридичну групу для підготовки запитів щодо відшкодування збитків від дій Москви.

“Пріоритетом також є короткострокове фінансування. Оскільки Україна намагається скоротити дефіцит бюджету, Уряд уже провів скорочення видатків більш ніж на 6 млрд доларів, але цього замало. Ми можемо провести деякі скорочення, але це не покриває дефіцит бюджету", - наголосив Сергій Марченко

Доходи становлять трохи більше половини довоєнного рівня, додав він. Дефіцит бюджету 2022 року, який до вторгнення Росії оцінювався в 3,5% ВВП, зросте в декілька разів, залежно від тривалості війни.

“Уряд продовжує виконувати свої основні зобов'язання щодо виплати зарплат та пенсій у державному секторі та погашення боргів. Минулого місяця країна здійснила платіж у розмірі 292 млн доларів за єврооблігаціями, деномінованими в доларах, термін погашення яких настає у вересні, і продовжуватиме виконувати свої зобов'язання, щоб уникнути дефолту або реструктуризації”, - додав він.

"Багато політиків радять нам реструктуризувати борги, але це не наша політика", - заявив Сергій Марченко. 

“Україна хоче мати доступ до пільгового та комерційного фінансування, а також продовжувати випускати зовнішні боргові зобов'язання. Уряд веде переговори зі США про отримання гарантій для випуску державних облігацій за процентними ставками нижче за ті, які зараз вимагає ринок і які набагато вищі, ніж оптимальні для нас зараз", - сказав Міністр.

У п'ятницю МВФ повідомив, що відкрив рахунок для надання грантів та кредитів Україні, щоб допомогти "задовольнити платіжний баланс, бюджетні потреби та стабілізувати економіку".