Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Експерти МВФ високо оцінили діяльність Мінфіну в сфері розбудови системи управління фіскальними ризиками

У Міністерстві фінансів з 30 листопада по 15 грудня 2020 року працювала технічна місія МВФ з питань управління фіскальними ризиками та управління гарантіями.  Основним завданням місії було оцінка результатів роботи Мінфіну за вказаними напрямами та проведення зустрічей з основними стейкхолдерами.
Під час роботи місії МВФ відбулись зустрічі з представниками Мінекономіки, Міненерго, НБУ, ФДМУ та інших відомств, на яких обговорювались питання впливу на державний бюджет фіскальних ризиків у відповідних сферах діяльності.
Також відбулись зустрічі з представниками 7-ми державних компаній, у тому числі, з НАК «Нафтогаз України», АТ «Укрзалізниця», ДП «НАЕК «Енергоатом», НЕК «Укренерго».  Темами цих зустрічей були результати діяльності компаній у поточному році, проблеми та ризики, які можуть вплинути на показники державного бюджету, вжиття своєчасних заходів з мінімізації таких ризиків, а також перспективи розвитку державних компаній.
Окрім того, для фахівців Мінфіну експертами місії МВФ проведено семінар щодо здійснення оцінки звернень за державними гарантіями.
За підсумками зустрічей експерти місії МВФ відзначили виразний прогрес Міністерства фінансів у розбудові системи управління фіскальними ризиками в Україні та висловили готовність у подальшому надавати технічну підтримку Мінфіну, зокрема, з наступних питань:
•    підготовки інформації про фіскальні ризики для її включення до складу бюджетної документації;
•    проведення стрес-тестування діяльності суб’єктів господарювання;
•    оцінки фіскальних ризиків при наданні державних гарантій;
•    підготовки рекомендацій щодо мінімізації фіскальних ризиків.
За результатами підсумкової зустрічі МВФ з Міністром фінансів України Сергієм Марченко, яка відбулась 14 січня 2021 року, досягнуто домовленості про продовження тісної співпраці щодо розвитку управління фіскальними ризиками в Україні.