Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбувся перегляд портфеля проектів Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні

Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Гелетій взяв участь у черговому Спільному перегляді портфеля проєктів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні.

Такі перегляди відбуваються раз на півріччя. Протягом перегляду сторони обговорюють поточний стан підготовки та реалізації проєктів, а також узгоджують план заходів на наступне півріччя.

На сьогоднішній день обсяг портфелю ЄБРР в Україні (загальна сума відкритих проектів) складає 3,86 млрд євро, а операційні активи (фактично вибрані кошти за відкритими проектами) становлять 2,08 млрд євро. В державному секторі наразі впроваджується 6 проектів, які фінансуються ЄБРР, на суму 1,41 млрд євро, а саме:

- «Реабілітація гідроелектростанцій»

- «Модернізація магістрального газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород»

- «Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську»

- «Україна: Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій»

- «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС – Каховка»

- «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва»

За дев’ять місяців поточного року ЄБРР вже інвестував в Україну понад 1 млрд євро, що є рекордним показником за останні роки співробітництва. Сторони очікують, що за результатами року Україна посяде перше місце за обсягами річних інвестицій Банку у 2019 році. «До кінця року ми плануємо ще збільшити вибірку коштів, зокрема завдяки проєктам, що реалізуються Укравтодором, Енергоатомом, а також Укренерго»- сказав Юрій Гелетій.

Для того, щоб пришвидшити реалізацію спільних інвестиційних проектів Мінфін створив робочу групу під головуванням Міністра фінансів Оксани Маркарової для вирішення проблемних питань співпраці з МФО та затвердив Концепцію співпраці з ними.

Юрій Гелетій нагадав, що проблемні питання реалізації проектів можуть вирішуватися тільки спільними зусиллями всіх учасників процесу і подякував команді ЄБРР за проведення семінару з підвищення інституційної спроможності з впровадження інвестиційних проєктів, у якому взяли участь понад 50 представників органів влади та державних установ.

ЄБРР працює в Україні з 1992 року. За цей час Банк вклав в українську економіку близько 14,6 млрд євро, профінансувавши 450 проектів. 75 відсотків цих інвестицій припадає на приватний сектор.