Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд України, Європейська Комісія та Світовий банк презентували звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення»

Сьогодні, 9 вересня, відбулась презентація звіту “Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України”, підготовленого спільно Світовим банком, Урядом України та Європейською Комісією за підтримки партнерів з розвитку та інших зацікавлених сторін. 

Від Української сторони у презентації взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та Заступник Міністра фінансів України Ольга Зикова.

“Сьогоднішня презентація та обговорення відновлення України – це результат сміливості та відданості своїй країні українського народу. Ми пережили вже 6 місяців війни, чого не могли уявити більшість із наших міжнародних партнерів. Ми знаємо, що збитки від війні є катастрофічними, проте представлений звіт дає змогу дати їм кількісну оцінку. На сьогоднішній день він є основою для подальшої реалізації плану з відновлення”, – зазначила під час виступу Ольга Зикова.

Звіт “Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” надає висновки щодо втрат України від війни з росією у період з 24 лютого до 1 червня 2022 року та окреслює коротко-, середньо й довгострокові потреби країни у реконструкції та відновленні. За оцінками звіту, протягом наступних 36 місяців Україні необхідно 105 млрд доларів США для вирішення нагальних потреб, таких як відновлення системи освіти, охорони здоров’я та інфраструктури, підготовка до майбутньої зими шляхом відновлення опалення та енергопостачання будинків, підтримка сільського господарства та ремонт життєво важливих транспортних шляхів. 

З початку повномасштабної російської війни скоординована комбінація політичних заходів допомогла Уряду України адаптуватися до нових реалій війни, зокрема вдалося залучити іноземне фінансування для забезпечення всіх першочергових видатків. Загальний обсяг пільгового фінансування, залученого з 24 лютого, становить майже 18 млрд доларів США. Проте війна триває, і потреби як на бюджетне фінансування, так і на швидку реконструкцію тільки зростають.

Саме тому публікація звіту є дуже своєчасною, оскільки у 2023 році Україні буде необхідне додаткове зовнішнє фінансування - як для покриття пріоритетних бюджетних потреб, в першу чергу - соціальних видатків, та збереження макрофінансової стабільності, так і для реалізації першого етапу відновлення. 

Ольга Зикова зауважила, що розрахунки звіту “Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” допоможуть залучити додаткові кошти, оскільки верифіковані Світовим банком дані та прогнози дають іноземним партнерам розуміння щодо потреб України. Тому потрібно вже зараз проводити роботу із мобілізації окремого зовнішнього фінансування для найбільш нагальних потреб з відновлення.

Потреба у швидкому відновленні становить 17 млрд доларів США, з яких 3,4 млрд доларів США є найбільш нагальними протягом наступного кварталу. Тому сьогодні Україна спільно зі Світовим банком розглядає різні механізми залучення коштів від міжнародних партнерів, у тому числі через фонди фінансового посередництва та спрямування приватних інвестицій на гуманітарні цілі.

Довідково

Для оцінки збитків та потреб України було використано міжнародно визнану методологію Damage and Loss Assessment (DaLA), яка дає комплексну оцінку збитків і потреб у відновленні.