Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд схвалив законопроєкт Мінфіну про посилення прозорості використання підприємствами міжнародної фінансової допомоги

12 грудня Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо звітування в рамках залучення міжнародної допомоги».

Підзвітність та прозорість використання коштів є головним пріоритетом Уряду України. Схвалений законопроєкт Мінфін ініціював та розробив для забезпечення звітування підприємствами про використання коштів фінансової допомоги, отриманої від міжнародних фінансових інституцій з метою підтримки процесу відновлення та реконструкції в Україні.

Законопроект буде надіслано до Верховної Ради для розгляду і прийняття, що забезпечить посилення прозорості залучення міжнародної фінансової допомоги, її використання, а також сприятиме збереженню довіри міжнародних партнерів до України.

Запропонованими змінами передбачено таке:

  • юридичні особи, які прямо або опосередковано мають у розпорядженні, отримують та використовують кошти міжнародної допомоги, подають фінансову звітність, аудиторські звіти та будь-які інші документи Мінфіну через автоматизовану інформаційну систему, яку передбачено створити у Мінфіні згідно з положеннями цього законопроєкту;
  • критерії до суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право надавати аудиторські послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності юридичних осіб та виконувати інші обов’язкові завдання з перевірки використання цих коштів, встановлює Мінфін;
  • суб’єкти аудиторської діяльності, які згідно із законодавством мають право надавати юридичним особам аудиторські послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності та/або з виконання інших обов’язкових завдань з перевірки використання цих коштів, подають до Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю інформацію про надання таких послуг.

Зазначені зміни не поширюються на міжнародну допомогу, що надається у вигляді міжнародної технічної та гуманітарної допомоги.

ДОВІДКОВО

Керівництво держави та Мінфін досягли низки домовленостей з міжнародними партнерами про надання фінансової допомоги Україні від міжнародних фінансових організацій, донорських установ та держав-партнерів. Отримання такої допомоги потребує належного обліку, звітування та аудиту її використання.

На сьогодні юридичних осіб (окрім наділених бюджетними повноваженнями згідно із законодавством*) під час воєнного стану звільнено від обов’язку подавати фінансову звітність, забезпечувати проведення аудиторської перевірки фінансової звітності та, відповідно, оприлюднювати фінансову звітність разом з аудиторським звітом. Окрім цього, під час дії воєнного стану і протягом шести місяців після нього суб’єкти аудиторської діяльності можуть не надавати згоди на проведення перевірок з контролю якості аудиторських послуг.

Це містить ризики погіршення системи звітування юридичними особами та незабезпечення контролю якості аудиторських послуг згідно з вимогами міжнародних стандартів аудиту.

Саме для усунення таких ризиків Мінфін розробив законопроект, покликаний забезпечити прозоре звітування підприємствами у межах залучення міжнародної допомоги.

______________________

*Закони України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” та “Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність”