Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін України переміг у номінації “Проривна угода року” у сфері управління державним боргом міжнародної премії Bonds, Loans & ESG Capital Markets

15 листопада Міністерство фінансів України було обрано переможцем у номінації “Проривна угода року” (Ground-breaking Deal of the Year) міжнародної премії Bonds, Loans & ESG Capital Markets CEE, CIS & Türkiye Awards 2023

Церемонія нагородження відбулась у Стамбулі, Туреччина, за участі Урядового уповноваженого з питань управління державним боргом України Юрія Буци. 

Захід, який організовує GFC Media Group, щороку відзначає найбільш інноваційні угоди на ринках капіталу серед державних, корпоративних та фінансових установ країн Центральної та Східної Європи, Співдружності Незалежних Держав та Туреччини.

Премія Bonds, Loans & ESG Capital Markets CEE, CIS & Türkiye Awards  проводиться з 2014 року. Переможців визначають після ретельного вивчення розміру, структури, розподілу угод, а також якості їх виконання та доступу до нових пулів ліквідності, відкриття нових ринків.

Мінфін досягнув перемоги у номінації завдяки ефективній роботі команди у сфері управління державним боргом.

З перших днів повномасштабного вторгнення рф, Мінфін збільшив видатки на фінансування нагальних потреб держави під час військового стану, що спричинило зростання дефіциту держбюджету, водночас міжнародні резерви значно скоротилися. Це призвело до потреби здійснити операцію з управління державним боргом.

У серпні 2022 року Міністерство фінансів України досягло угоди з інвесторами щодо продовження строку погашення всіх державних єврооблігацій та відстрочення купонних платежів на два роки на загальну суму близько 21,1 млрд доларів США. Це дозволило заощадити близько 6 млрд доларів США для фінансування першочергових потреб України.

Інвестори погодилися на відсутність оплати за зміну умов випуску єврооблігацій, що зазвичай є необхідною умовою проведення подібних транзакцій. Ця стратегічно важлива угода отримала широку підтримку приватних інвесторів України та була схвалена партнерами з G7, включаючи США, Великобританію, Канаду, Японію, Францію та Німеччину.

“Вдячний за визнання успіху операції з управління державним боргом, яка сприяла підтримці фінансової стабільності України. Ця угода була найшвидшою серед усіх, які досягалися між сувереном і кредиторами. Такого результату  вдалося досягти завдяки прозорій комунікації з інвесторами після початку повномасштабного вторгнення  та діловій репутації, яку Україна набула протягом останніх років співпраці з інвесторами. В умовах екстремальної невизначеності Мінфін продовжує забезпечувати боргову та фінансову безпеку держави, що і було відзначено премією”, — прокоментував Юрій Буца.