Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо

Сьогодні, 20 квітня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо.

У зустрічі також взяли участь заступник Міністра фінансів України Ольга Зикова та заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Сторони обговорили економічну ситуацію в Україні, потреби на відновлення, поточний стан спільних з ЄБРР проектів та подальше співробітництво.

Сергій Марченко подякував Президенту Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо за її непохитну позицію щодо підтримки України проти російського військового вторгнення та збільшення інвестицій Банку в Україну для підтримки її реальної економіки. Він також відзначив чітку позицію Банку, зокрема, у припиненні співпраці з країною-агресором. У квітні 2022 року Рада Керуючих ЄБРР вперше в історії Банку ухвалила Резолюції Ради Керуючих, які передбачають призупинення та зміну доступу росії та білорусі до ресурсів Банку.

“Європейський банк реконструкції та розвитку продовжує допомагати Україні від самого початку повномасштабного вторгення рф. Кожна сумісна з ЄБРР ініціатива та проект, які запускаються на підтримку економіки та приватного сектору, є життєво важливими для нас під час війни. Успіх у проходженні цієї важкої фази та подальшому відновленні значною мірою залежатиме від зовнішньої допомоги. Своєчасне отримання міжнародного фінансування та співпраця з міжнародними фінансовими організаціями залишаються важливою передумовою стабільного функціонування економіки в умовах воєнного стану”, - зазначив Сергій Марченко.

Під час зустрічі Міністр фінансів України наголосив на тому, що ключовим завданням Уряду України на даний момент є швидке відновлення нашої країни. Він зазначив, що в рамках Координаційної Платформи донорів України представлено першочергові потреби з відновлення на 2023 рік в загальній сумі 14,1 млрд доларів США, з яких 3,3 млрд доларів США буде профінансовано з держбюджету України, а решта суми потребуватиме своєчасної підтримки донорів та міжнародних фінансових організацій у 2023 році.

Першочергове відновлення в поточному році охоплює сферу енергетики, гуманітарне розмінування, реконструкцію житла, підтримку критичної та соціальної інфраструктури, а також приватного сектора. Показники потреб на відновлення верифіковані згідно спільного звіту Уряду України, Світового банку, Європейської Комісії та ООН “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2).

“Ми розглядаємо відновлення України не тільки з точки зору ремонту зруйнованих доріг і житла, а радше як повну трансформацію країни на шляху до євроінтеграції”, - зазначив Міністр фінансів України.

В свою чергу, Президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо повідомила, що в поточному році Банк має наміри сфокусуватись на відновленні України в сферах підтримки приватного сектору, зокрема, малого та середнього бізнесу, фінансуванні проектів з відбудови доріг, підтримки енергетичного сектору, а також співпрацювати з містами та громадами України.

Довідково

Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) створено Спеціальний фонд антикризового реагування з метою підтримки життєво важливих секторів української економіки, які постраждали внаслідок російської агресії. Вкладниками Фонду наразі є Франція, Канада, Італія, Японія, Норвегія, Швейцарія, Німеччина, Нідерланди, Данія та Сполучене Королівство та США. Внески донорів (на сьогодні отримано більше 820 млн євро) використовуються як фінансові гарантії та інвестиційні гранти для підтримки найважливіших секторів економіки України.