Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко для FT: росія має бути відрізана від глобальної фінансової системи

В колонці для Financial Times Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про ризики, які створює росія для глобальної фінансової безпеки. А також про необхідність виключення країни з Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force - FATF), щоб протистояти цим загрозам:

Після закінчення холодної війни, держави створили системи глобального управління, щоб захистити ліберальні цінності, права людини, глобальну економіку, а також усунути загрозу ядерного знищення. Безсумнівним успіхом нового міжнародного порядку, заснованого на правилах, стало його охоплення, а саме залучення до нього країн пострадянського простору, у тому числі росії та інших країн з економікою, що швидко розвивається, таких як Китай та Індія.

Але подібні системи можуть повноцінно функціонувати лише тоді, коли учасники дотримуються правил. Агресивним вторгненням в Україну, токсичною підтримкою корупції та задокументованим фінансуванням тероризму путінська росія повністю висміює заснований на правилах міжнародний порядок, завдяки якому ми мали унікальний шанс жити певний період в мирі та економічному розвитку. 

І все ж, росія продовжує бути частиною глобальної системи, яку вона намагається підірвати. Росія залишається в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй та інших органах ООН. Рада Безпеки ООН була створена з конкретною метою запобігання війнам. Як росія може залишатися її членом після того, як розпочала агресивну війну проти України?

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей була створена країнами G7 для забезпечення глобальної фінансової безпеки. FATF встановлює стандарти та сприяє ефективному впровадженню правових, регуляторних та операційних заходів для обмеження трьох основних ризиків: відмивання грошей, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Сьогодні FATF налічує 37 країн-членів, зокрема росію, незважаючи на численні докази того, що країна не відповідає стандартам FATF за всіма трьома напрямами.

Цього місяця члени FATF зберуться в Парижі, щоб розглянути подальші заходи проти росії у символічну дату, рівно через рік після російського вторгнення в Україну. Безліч розслідувань довели причетність росії до відмивання грошей, ситуація з чим тільки погіршилась після запровадження широкомасштабних санкцій після повномасштабного вторгнення. 

Росія надає підтримку або співпрацює з різними терористичними угрупованнями та державами, внесеними до чорних списків, зокрема з "Вагнером", "Талібаном", "Хезболою", режимом Асада, Північною Кореєю та Іраном. Було встановлено, що іранські дрони-камікадзе використовувалися для атак на українські цивільні об'єкти, що призвело до подальших санкцій США в листопаді 2022 року. Крім того, у березні 2022 року США запровадили санкції проти російських фізичних та юридичних осіб за дії, спрямовані на підтримку розповсюдження зброї масового знищення та балістичних програм Північної Кореї.

Росія несе відповідальність за злочинні кіберзагрози критичній інфраструктурі. Її війна проти України поглиблює глобальну енергетичну кризу і значно збільшує ціни на продукти харчування, завдаючи величезної шкоди всьому світу, а особливо країнам, що розвиваються. Росія не просто підриває глобальну економічну систему. Вона тримає нас усіх в заручниках. Нам потрібно протидіяти.

Ми закликаємо FATF виключити росію з організації та внести її до чорного списку. Це, мабуть, найефективніший інструмент для обмеження доступу терористів до світової економіки, оскільки він змушує всі держави застосовувати посилену належну перевірку до будь-яких транзакцій, пов'язаних з фінансовою системою юрисдикції, внесеної до чорного списку.

Санкції запроваджуються окремими юрисдикціями і виконуються їхніми суб'єктами. Зараз для росії залишається відкритою значна частина світової економіки, яка досі не запровадила санкції. Внесення до чорного списку FATF створить універсальний контроль і умови до посилення належної обачності.  Будь-яка транзакція з російським фінансовим сектором буде переглянута і ретельно перевірена. Це значно підвищить вартість ведення бізнесу з росією і фактично позбавить путіна можливості фінансувати незаконну агресивну війну. І що важливо, це допоможе нам зміцнити глобальну фінансову систему в довгостроковій перспективі. 

Європейський Союз, G7 та всі інші країни, віддані міжнародному порядку, заснованому на правилах, повинні вже зараз визнати ризики, які росія створює для стійкості світової фінансової системи. Також необхідно вжити заходів, щоб внести росію до списків "юрисдикцій з високим рівнем ризику" і створити відповідні ринкові рекомендації. 

Занадто довго росії дозволяли підривати систему зсередини. Міжнародний порядок, заснований на правилах, може вижити лише за умови дотримання цих правил. У нас є потужні механізми для забезпечення дотримання. Настав час їх використати.