Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Залучення приватних інвестицій відіграватиме ключову роль у поверненні українців додому та відновленні України

Сьогодні, 21 липня, Міністр фінансів України Сергій Марченко та Віце-Президент Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у країнах Європи, Латинської Америки та Карибського басейну Альфонсо Гарсія Мора обговорили залучення приватних інвестицій для відновлення України.

У зустрічі взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Сторони обговорили потреби на відновлення, підготовку та реалізацію спільних проектів, включаючи програми підтримки малого та середнього бізнесу в Україні.

“Приватний сектор відіграє важливу роль у відновленні економічного зростання. Створення робочих місць, сприятливих безпекових та соціальних умов є необхідними чинниками для повернення українців додому. Все це сприятиме відновленню країни та подальшому економічному зростанню”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів наголосив, що згідно верифікованим даним звіту “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2), потреба у фінансуванні підтримки бізнесу на поточний рік оцінюється в 2,8 млрд доларів США. Наразі з держбюджету вже мобілізовано 512 млн доларів США. Однак, незабезпечена частина потреб становить близько 2,3 млрд доларів США. Він також додав, що в умовах воєнного стану Україна не має достатньо ресурсів для фінансування зазначених потреб у допомозі приватному сектору, без узгодженої підтримки з боку країн-донорів та міжнародних фінансових організацій.

“Я вдячний Міжнародній фінансовій корпорації за наміри надати 1 млрд доларів США на підтримку малого та середнього бізнесу у 2023 році. Наша співпраця з IFC сприятиме більш швидкій мобілізації приватних інвесторів, оскільки Уряд України вже реалізує плани по відновленню країни”, - зазначив Міністр фінансів.

Сергій Марченко також зазначив, що Уряд України розраховує на сприяння IFC у залученні приватних інвестицій для відновлення української інфраструктури, зокрема, через проекти державно-приватного партнерства в галузях транспорту і логістики, соціальної інфраструктури та енергетики.