Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів зустрівся з Президентом ЄБРР

23 березня Міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся з Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку пані Оділь Рено-Бассо під час її першого закордонного візиту у якості новообраного Президента.

У зустрічі також взяли участь заступники Міністра фінансів Юрій Драганчук та Олександр Кава та урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

У 2020 році через пандемію коронавірусу COVID-19 темпи реалізації проектів, які підтримуються ЄБРР, сповільнилися порівняно з 2019 роком. Незважаючи на це, завдяки ефективній співпраці Української сторони та ЄБРР у 2020 році було укладено угоди обсягом 643,5 млн євро у різних секторах.

«Співпраця з ЄБРР є дуже важливим ключем у розвитку різних сфер України. У минулому році під час пандемії ми мали ряд карантинних заходів, проте ми змогли укласти угоди щодо важливих проектів таких як: «Проект розвитку АТ «Укрпошта» (Логістична мережа та Сільське відділення)» та «Розвиток транс’європейської транспортної мережі». Також я хочу подякувати ЄБРР за проекти з підтримки ліквідності ДП «Украерорух» та АТ «Укрзалізниця», - зазначив Міністр фінансів.

Крім того, на зустрічі було обговорено тему приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що є першим кроком на шляху входження ЄБРР до капіталу банку.

«На розгляд Кабінету Міністрів України вже подано законопроект про приєднання Ощадбанку до системи гарантування вкладів фізичних осіб, ми очікуємо на швидку реакцію. Також найближчим часом планується подати на схвалення Уряду Стратегію розвитку Ощадбанку на 2021-2024 роки», - сказав заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук.

Міністр фінансів зазначив, що в Україні зацікавлені у якнайшвидшій стабілізації ринку енергетики і додав про можливість випуску облігацій, гарантованих державою на міжнародних ринках капіталів, для покриття боргу перед виробниками альтернативної енергії у першому півріччі 2021 року.

Президент ЄБРР зауважила, що Банк зацікавлений у розвитку інфраструктури та співпраці з публічним сектором в Україні і наголосила, що дуже важливо мати постійний діалог двох сторін.

Резюмуючи, у подальшій співпраці з ЄБРР важливим питаннями будуть підтримка Банком реалізації проектів у публічному секторі, збільшення рівня інвестицій для впровадження проектів модернізації й подальшого розвитку транспортної інфраструктури в Україні, підтримки енергетичного сектору та інших важливих проектів.

Довідково: 

Угоди між Україною та ЄБРР підписані у 2020 році:

Проект «Закупівля верстатів КРС та покращення енергоефективності

 АТ «Укргазвидобування»- 51,85 млн євро 

«Проект розвитку АТ «Укрпошта»: Логістична мережа та Сільське відділення» –  63 млн євро

«Розвиток транс’європейської транспортної мережі»  – 450 млн євро

Угода між ДП «Украерорух» та ЄБРР:

Проект з підтримки ліквідності «Украерорух» - 25 млн євро

Угоди у муніципальному секторі (53,5 млн євро):

Проект поводження із твердими побутовими відходами у м.Хмельницький – 28,5 млн євро

Проект енергоефективності у громадських спорудах у м.Дніпро – 25 млн євро