Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін виступає за зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції

Мінфін виступає за зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції – з 20% до 14%. Відповідний законопроєкт було направлено на підпис Президента після ухвалення парламентом (проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» рег. №3656).

Цей документ розроблено з метою:

  • зменшення економічної ефективності «скруток» та схем ухилення від оподаткування ПДВ операцій із сільськогосподарською продукцією, що, у свою чергу має призвести до їх згортання;
  • зменшення обсягів відшкодування ПДВ із бюджету експортерам такої с/г продукції, що зменшить навантаження на бюджет і ризики шахрайства з ПДВ 
  • підтримки виробників с/г продукції, її переробників та експортерів.

Це один із перших випадків, коли зниження ставки ПДВ активно підтримується і Міністерством фінансів, і Державною податковою службою.

«І, мабуть, саме в цьому криється причина того, що прийняття цього закону супроводжується потужним супротивом з боку, так званих, експертів від аграрного сектору, які розганяють фейки про чергову зраду та лякають селян та переробників майбутньою катастрофою.

Насправді, катастрофа у разі набрання чинності цим законом чекає на ділків від аграрного сектору, які намагаються нажитися на праці селян, створюючи різноманітні схеми перепродажу сільськогосподарської продукції, серед яких найпопулярнішими є «скрутки» з ПДВ. Вони намагаються за безцінь скупити у селян сільськогосподарську продукцію, щоб потім сформувати свою ціну для переробних підприємств і при цьому вкрасти ПДВ із бюджету, використовуючи фіктивні підконтрольні підприємства, а також «скручуючи» з їх допомогою зобов’язання з ПДВ. Зниження ставки ПДВ на операції з такою сільськогосподарською продукцією сильно вдарить по цих схемах, зробивши їх неефективними, а відтак, не цікавими для «скрутчиків»», –  наголошує заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей.

Декілька фактів на підтвердження: у 2019 році в Україні експорт зернових склав 246,4 млрд грн, або 2,4% від загального обсягу експорту. Разом із тим, поточна заявка зернотрейдерів на відшкодування ПДВ склала 49,4 млрд грн або 32,3%, що свідчить про високий рівень зацікавленості ринку у використанні с/г товарів в операціях, за результатами яких підприємці мають право на відшкодування ПДВ із державного бюджету.  За оперативними даними у 2020 році питома вага заявок зернотрейдерів на відшкодування ПДВ з бюджету від загального обсягу заявки становила вже 34,3%. Тобто попит на такі операції збільшується.

Світлана Воробей пояснює, що операції з с/г продукцією також найчастіше використовуються при формуванні штучного «скрученого» ПДВ. Таким чином, зменшення суми ПДВ, яку шахраї сподіваються отримати у вигляді відшкодування з бюджету, зробить «скрутки» з сільськогосподарською продукцією неефективними та не цікавими, а аграрний ринок – прозорим та прогнозованим.

При цьому, впроваджуючи такий інструмент боротьби зі «скрутками», держава не втратить надходжень до бюджету, оскільки всі сільськогосподарські товари, на операції з якими знижується ставка ПДВ, є товарами проміжного споживання (сировиною),  що практично не реалізуються кінцевому споживачу. Такі товари використовуються переробною промисловістю для виробництва інших товарів вже кінцевого споживання, на операції з якими ставка ПДВ залишається 20%. Тобто ПДВ буде сплачено до бюджету повною мірою, але з одноразовою затримкою у 2-3 місяці, протягом яких сировина перетвориться у продукти кінцевого споживання. У разі експорту сировини, значно зменшиться бюджетне відшкодування ПДВ із таких операцій на суму близько 13 млрд грн на рік за рахунок припинення «скруток» із сільськогосподарською продукцією.

«Щодо підприємств, які переробляють сільськогосподарську продукцію та яких найбільше лякають втратами та катастрофою, у зв’язку зі зниженням ставки ПДВ на сировину, яку вони використовують, поясню, що саме ті 2-3 місяці затримки надходжень ПДВ до бюджету, є нічим іншим, як періодом кредитування переробних підприємств бюджетом. Чому? А тому, що переробники при закупівлі сільськогосподарської сировини будуть відволікати на  6% менше власних коштів на сплату ПДВ у складі вартості такої сировини.

Так, вони будуть сплачувати 20 % ПДВ з власної продукції, але тоді, коли вони її вироблять та, що важливіше, реалізують.

Так, сума податкового кредиту зменшиться, але ж він формується за рахунок сум ПДВ, сплачених переробниками постачальникам, у тому числі, при придбанні сільськогосподарської сировини», – роз’яснює заступниця Міністра фінансів.

Законопроєкт 3656 підтримується профільними аграрними асоціаціями, що представляють малий, середній та великий бізнес, оскільки запроваджує зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції з 20% до 14% і направлений на підтримку виробників с/г продукції, її переробників та експортерів.

Завантажити