Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Україною та ЄС про участь України у Програмі ЄС «Митниця»

Сьогодні, 29 червня, Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України в Програмі Союзу для співробітництва у митній сфері «Митниця», підписану Міністром фінансів України Сергієм Марченком та Комісаром Євросоюзу з питань економіки Паоло Джентілоні в Брюсселі 5 вересня 2022 року.

Участь України у Програмі ЄС «Митниця» як асоційованої країни дозволить користуватися усіма її перевагами. Це стосується співробітництва у такій діяльності:

  • розробка та зміцнення потенціалу ІТ, зокрема розробка та експлуатація європейських електронних систем;
  • встановлення мережі контактів за напрямками з колегами з інших країн;
  • доступ до документів з митних питань (настанови, рекомендації, пояснення, методології, тощо);
  • обмін знаннями та кращими практиками між працівниками митних органів країн-учасниць;
  • дослідницька та інноваційна діяльність.

Проект Закону України «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України в «Митниці», Програмі Союзу для співробітництва в митній сфері» підготовлено Мінфіном спільно з Держмитслужбою та внесено до Верховної Ради України Президентом України.

Довідково

Програма «Митниця» зі співробітництва в митній сфері створена та функціонує відповідно до Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) від 11.03.2021 № 2021/444. Враховуючи транскордонний характер діяльності митних органів держав-членів ЄС, створення митної програми на рівні ЄС з визначеним у Регламенті підходом щодо покриття витрат на необхідну технічну та адміністративну допомогу митним органам було спрямовано на посилення митного співробітництва між митними адміністраціями, а також розвиток їхнього адміністративного, кадрового та інформаційно-технічного потенціалу.