Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: В умовах пандемії нашою метою є відновлення ділової активності, підтримка належного рівня життя, виконання міжнародних зобов’язань

Останні 18 місяців пандемія COVID-19 впливає на діяльність компаній у всьому світі. Деяким з них уряди країн надали фінансову підтримку для подолання негативних наслідків коронакризи.

8 листопада у рамках 38-ї сесії міжурядової робочої групи експертів з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та звітності  Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ISAR UNCTAD) відбувся семінар «Вплив Covid-19 на фінансову звітність та стабільність компаній».

Головна мета заходу — огляд останніх досліджень у сфері фінансового та нефінансового звітування в контексті COVID-19, оцінка представниками уряду, розробників міжнародних стандартів та наукової спільноти наслідків протипандемічних заходів.

Українська делегація на чолі із заступницею Міністра фінансів Світлани Воробей презентувала доповідь «Вплив COVID-19 на діяльність компаній: показники, методика розрахунку, інформаційні джерела».

Доповідь підготовлена за матеріалами наукових досліджень ДННУ «Академія фінансового управління» під керівництвом академіка НАН України, доктора економічних наук, професора Тетяни Єфименко та доктора економічних наук, професора Людмили Ловінської.

У доповіді представлені рекомендації щодо розкриття інформації про вплив COVID-19 на діяльність підприємств у звіті про управління (складеному відповідно до вимог Директиви 2013/34/ЄС). Рекомендації базуються на дослідженні практики складання нефінансової звітності ста найбільших українських державних підприємств та аналізі міжнародних рекомендацій щодо розкриття інформації у звітності підприємств в умовах протидії поширенню COVID-19.

«В умовах коронакризи нашою метою є відновлення інноваційної ділової активності, підтримка належного рівня життя, виконання міжнародних зобов’язань. Водночас, основні складові нової світової політики продовжують розроблятися», – зазначила Світлана Воробей.

У свою чергу, на думку Тетяни Єфименко світова спільнота має об’єднати зусилля для протидії пандемії. Досліджуючи уніфіковану інформацію про COVID, що впливає на діяльність компанії, експертне товариство UNCTAD допомагає знайти спільні принципи згідно з методологією GCI, зокрема, для уникнення інформаційної асиметрії.

Довідково:

ISAR UNCTAD створено в 1982 році Економічною та соціальною радою ООН (ЕCOSOC) з метою сприяння державам-членам ООН в імплементації міжнародних стандартів, кодексів та найкращих практик, шляхом обміну думками, практичним досвідом, а також наданням технічної допомоги з питань, що стосуються фінансової звітності.

Робота в рамках ISAR UNCTAD проводиться у форматі щорічних сесій, семінарів, круглих столів, досліджень та технічного співробітництва.