Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У 2021 році Національному фонду досліджень України спрямовано майже 733 млн гривень

Станом на 01 листопада 2021 року Національному фонду досліджень України на грантову підтримку наукових досліджень і забезпечення його діяльності спрямовано 601 млн грн з передбачених 733 млн гривень, або 82 % усіх асигнувань.

В Україні, починаючи з 2019 року, запроваджено новий механізм фінансування наукових досліджень на конкурсній основі через Національний фонд досліджень України.

Фонд здійснює відбір та надає грантову підтримку науковим дослідженням і науково-технічним (експериментальним) розробкам наукових установ незалежно від їх відомчого підпорядкування.

У 2020 році Фонд провів перші конкурси за напрямами «Наука для безпеки людини та суспільства» та «Підтримка досліджень провідних та молодих учених», за результатами яких надано 216 грантів.

У 2021 році продовжується реалізація розпочатих у попередньому році наукових досліджень.

Так, найбільшу кількість грантів отримали наукові установи Національної академії наук України (108 грантів) та наукові установи і заклади вищої освіти Міністерства освіти і науки України (98 грантів), на які припадає близько 95% від загального обсягу грантової підтримки Фондом.

«Конкурсне фінансування наукової діяльності через Національний фонд досліджень – це правильний крок у напрямку створення конкурентного середовища в науковій сфері, оскільки дозволяє орієнтуватись на конкретний результат і здійснювати інтеграцію українських досліджень у світовий науковий простір», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев і додав: «У наступному році плануємо продовжити поетапне збільшення видатків для забезпечення діяльності Національного фонду досліджень України та надання ним грантової підтримки. Для цього в проекті Державного бюджету України на 2022 рік передбачено 834 млн гривень».