Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інвестори підтримали пропозиції України щодо зміни умов випуску і розміщення державних фінансових інструментів

Сьогодні, 10 серпня 2022 року, Україна оголосила про завершення операцій з управління державними борговими зобов’язаннями, розпочатих 20 липня 2022 року. 

Тритижневі переговори з держателями облігацій зовнішніх державних позик та державних деривативів (ВВП-варрантів) завершились успішним внесенням змін до умов випуску всіх облігацій зовнішніх державних позик та державних деривативів України, а також єврооблігацій, гарантованих державою. Держателі близько 75% сукупної непогашеної номінальної суми 13 серій облігацій зовнішніх державних позик проголосували за зміни в умови випуску цих облігацій (при цьому, для затвердження змін необхідні були щонайменше голоси держателів 2/3 сукупної непогашеної номінальної суми зазначених облігацій). Крім цього, як і вимагалось, кожна окрема серія єврооблігацій отримала також більше 50% голосів за зміну умов. Завдяки внесеним змінам, строки погашення всіх 13-ти серій суверенних єврооблігацій буде продовжено на 2 роки і купонні платежі, які припадають на наступні два роки відстрочуються до кінця дії 2-річного періоду, а за відстроченим доходом нараховуються відсотки в розмірі відповідної договірної ставки до кінця періоду відстрочки. 

У голосуванні за зміни умов випуску державних деривативів (ВВП-варрантів) взяли участь держателі приблизно 93% сукупної непогашеної умовної суми державних деривативів, при цьому за зміни проголосували держателі приблизно 91% сукупної непогашеної умовної суми державних деривативів. Позитивне голосування за зміни є свідченням бажання інвесторів підтримати Україну, а також знизити потенційний негативний ефект від цих інструментів на економіку України при післявоєнному зростанні.

Також інвестори підтримали пропозиції від Укренерго та Укравтодору щодо змін до умов випуску їх відповідних єврооблігацій, випущених під державні гарантії.

Ці операції стали продовженням ініціативи, оголошеної 20 липня 2022 року міжнародними партнерами України у Групі Семи та Паризькому Клубі (за винятком росії), щодо призупинення платежів для обслуговування боргу України до кінця 2023 року, з можливістю продовжити це призупинення ще на один рік.

«Ми вдячні інвесторам за те, що вони прийняли нашу пропозицію. Завдяки солідарності з Україною, яку продемонстрували комерційні інвестори разом з офіційним сектором, ми зможемо задовольнити потреби державного бюджету країни, яка перебуває у війні, і зберегти наші державні фінанси стабільними», - сказав Сергій Марченко, Міністр фінансів України.

«Ми дуже пишаємося високоякісною базою інвестиційних фондів, яку ми вибудували протягом останніх років. Я би хотів наголосити, що підтримку, яку ми отримали в ході цих операцій, складно переоцінити. Наші ключові інвестори завжди були фондами реальних грошей і, підтримавши нас у цих операціях, вони однозначно показали, що цінності для цього ринку зараз набагато більш важливі, ніж раніше. Всі реакції від інвесторів були дуже конструктивними і, наскільки мені відомо, жоден з наших ключових інституційних інвесторів не проголосував «проти». Це дозволило нам комфортно отримати необхідну більшість голосів «за» як для облігацій, так і для деривативів.

Ми також були раді почути, що більшість наших інвесторів висловили готовність брати участь у повоєнній відбудові України. Сподіваємося, що швидше рано, ніж пізно, ми оговтаємось від економічного шоку, спричиненого війною, яку розв’язала росія, і повернемося на ринок як завжди, як відповідальний та надійний емітент», – зазначив Юрій Буца, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом.