Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Глобальний форум ОЕСР завершив перший етап перевірки дотримання Україною стандарту обміну інформацією за запитом

24 червня 2021 року Глобальний форум ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей (далі – Глобальний форум) опублікував звіт за результатами завершення першого етапу перевірки України. У ньому викладені зауваження та рекомендації, які потрібно врахувати для отримання задовільної оцінки (рейтингу) з питань дотримання стандарту обміну інформацією за запитом (exchange of information on request (EOIR) standard). 

Нагадаємо, що Україна, як учасник Глобального форуму, зобов’язана забезпечити здійснення обміну інформацією українськими податківцями з колегами з інших держав із дотриманням міжнародних стандартів. Один із них - стандарт EOIR, який встановлює єдині умови для створення запиту про надання певної інформації та її обмін на підставі податкових конвенцій. Цей стандарт є обов’язковим для понад 160 учасників Глобального форуму.

Відповідно до рекомендацій, Україні потрібно внести зміни до законодавства та забезпечити:

  • збір інформації про структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) іноземних компаній, які мають в Україні постійні представництва, або місце ефективного управління, або штаб-квартиру;
  • збір інформації про партнерів та КБВ іноземних партнерств, які здійснюють діяльність або отримують дохід, що підлягає оподаткуванню в Україні;
  • уточнення правил визначення КБВ юридичних осіб та правових утворень, враховуючи їх особливості (зокрема, потрібно уточнити особливості визначення КБВ для іноземних партнерств);
  • наявність інформації про трасти, які управляються або адмініструються резидентами України;
  • зберігання первинних документів бухгалтерського обліку та фінансової звітності юридичними особами строком щонайменше 5 років після завершення періоду або ліквідації компанії.

Україна зобов’язана продемонструвати прогрес в імплементації рекомендацій з першого етапу перевірки до завершення другого етапу перевірки та присвоєння рейтингу. Другий етап перевірки попередньо призначений на перше півріччя 2022 року.

Міністерство фінансів буде розробляти зміни до законодавства України, необхідні для його приведення у відповідність до стандарту Глобального форуму та інформуватиме бізнес про ці зміни. Нові правила стосуватимуться, насамперед, юридичних осіб, які мають зовнішньоекономічні операції, та нерезидентів.

Довідково

Із осені 2019 року Глобальним форумом було розпочато партнерську перевірку України з питань дотримання стандарту EOIR. Перевірка проходить у два етапи. На першому етапі аналізується відповідність законодавства держави стандарту. На другому етапі представники держав-партнерів здійснюють візит до країни, що перевіряється, та аналізують, чи дотримуються податкові органи вимог стандарту на практиці.

За результатом другого етапу перевірки державі присвоюються оцінка (рейтинг), що визначає, чи є держава прозорою у питаннях оподаткування та співпраці з державами-партнерами. Оцінки «Compliant» (відповідає) та «Largely Compliant» (відповідає значною мірою) свідчать про те, що держава вважається прозорою.