Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Держбюджет-2020: Показник дефіциту забезпечено на рівні 217,6 млрд грн (5,2% ВВП)

Завдяки виваженій та послідовній політиці Уряду, вдалося досягти виконання бюджетних показників у межах запланованих законом обсягів, у тому числі утримати дефіцит держбюджету в межах граничного показника. Фактичний дефіцит склав 217,6 млрд грн або 5,2% ВВП, що на 81 млрд грн менше від запланованого.

Завдяки ефективній роботі Міністерства фінансів з інвесторами на внутрішньому ринку протягом 2020 року вдалося залучити на фінансування бюджету 382,3 млрд грн через розміщення ОВДП. При цьому, середньозважена відсоткова ставка за розміщеними ОВДП становила 7,8 % річних та знизилась на 5,2 в. п. проти 2019 року.

Зважаючи на виклики, які постали із пандемією COVID-19, Мінфіну вдалося з успіхом впоратися із ключовою задачею роботи на міжнародному напрямку – залучити для України кошти на якомога вигідних умовах, а саме – відновити ефективну взаємодію з міжнародними фінансовими організаціями та країнами-партнерами, від яких надійшло 98,9 млрд грн проти 1,1 млрд грн у 2019 році ($2,1 млрд – перший транш від МВФ у рамках програми «Стенд-бай», €1,1 млрд – надання макрофінансової допомоги від ЄС).

Мінфін проводив активну роботу з міжнародними інвесторами, не тільки здійснюючи розміщення єврооблігацій (115 млрд грн проти 39 млрд грн у 2019 році), а й продовжуючи проведення активних операцій з державним боргом та започаткування операцій з державними деривативами, що було позитивно оцінено міжнародною спільнотою. У 2020 році Міжнародне видання GlobalMarkets, що кожного року висвітлює Щорічні збори МВФ та Світового банку, нагородило Україну в номінації «Найкращий офіс з управління державним боргом в Центральній та Східній Європі».

Україна стала єдиною державою у світі, якій міжнародні рейтингові агенції Moody's Investors Service та Rating and Investment Information (R&I) підвищили кредитний рейтинг під час пандемії COVID-19.