Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Банки державного сектору скоротили портфель непрацюючих кредитів (NPL) на 15 млрд грн

Банки державного сектору у поточному році продовжили працювати над зменшенням обсягу непрацюючих кредитів. Так, за І півріччя 2021 року портфель таких кредитів скоротився на 5%, або на 15 млрд грн до 295 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі сектору зменшилась на 2,8 в.п. до 54,6%.

Основним інструментом зниження рівня NPL залишається списання проблемних активів з балансів банків. За січень-червень поточного року банками державного сектору за рахунок резервів було списано понад 15 млрд грн. Також були проведені реструктуризації непрацюючих кредитів на майже 9 млрд грн, з яких більше 6 млрд грн – відповідно до норм Закону України «Про фінансову реструктуризацію».

У галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів, наданих банками державного сектору, традиційно сконцентрований в оптовій та роздрібній торгівлі, у виробництві харчових продуктів, металургійному виробництві та в галузях, пов’язаних з операціями з нерухомим майном.

Питання вирішення проблеми NPLs як для банківської системи в цілому, так і державних банків залишається вкрай нагальним і важливим. Відповідно до оновлених Засад стратегічного реформування державного банківського сектору вирішення проблеми NPLs в банках державного сектору є одним з пріоритетних завдань Уряду.

Для врегулювання питань, пов’язаних зі зниженням обсягу проблемних кредитів, банки державного сектору також вели активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості.

Станом на 01.07.2021 в судах знаходилось більше 48 тис. позовів банків державного сектору на суму 39 млрд грн.

За І півріччя 2021 року було подано більше 26 тис. нових позовів до суду на суму 9 млрд грн, отримано 48 тис. рішень судів на суму більше 8 млрд грн, відкрито 51 тис. виконавчих впроваджень на майже 28 млрд грн.