Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримала 3 млрд дол. з 4,5 млрд дол. гранту від США з Цільового фонду Світового банку

До Державного бюджету України надійшла частина гранту у розмірі 3 млрд дол. США.  

Це перший транш грантових коштів з 4,5 млрд дол. США, які були надані Сполученими Штатами Америки через Цільовий фонд Світового банку у рамках проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні».

«Ми вдячні Сполученим Штатам Америки та команді Світового банку за таку потужну підтримку України. Грантова допомога є вагомим подарунком для нашої країни на День Незалежності. Залучені кошти дозволять зберегти дієвість та стійкість функціонування української системи державного управління, а також і надалі забезпечувати виплати заробітних плат, соціальних та пенсійних виплат в умовах боротьби з агресором», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

На сьогодні в Україні реалізується спільний з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) проект «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» на загальну
суму 2,79 млрд дол. США.

З метою подальшої підтримки держбюджету між Урядом України і Світовим банком досягнуто домовленості щодо збільшення фінансування Проекту та розширення категорій прийнятних витрат. 09 серпня 2022 року Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали Угоду про надання Україні чергової безповоротної бюджетної підтримки  у формі гранту розміром 4,5 млрд дол. США.

Зазначені грантові кошти буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО тощо.

Довідково

Загалом від початку відкритої військової агресії росії за сприяння Світового банку Сполучені Штати Америки вже надали Україні 8,5 млрд дол. США грантової допомоги.