Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Уряд підтримав рішення Уряду Японії про збільшення пільгового кредиту на 500 млн дол. США

Сьогодні, 03 червня 2022 р., Кабінет Міністрів України схвалив* проект змін до Угоди з Урядом Японії про збільшення суми пільгового кредиту на 65 млрд японських єн (приблизно 500 млн дол. США) у межах раніше підписаної Угоди. Загальна сума кредиту тепер становитиме близько 600 млн дол. США.

Нагадаємо, що рішення про надання Україні пільгового кредиту Урядом Японії прийнято у зв’язку з розгортанням РФ широкомасштабної агресії проти України та введенням воєнного стану. Йдеться про бюджетну підтримку для стабілізації ситуації та економічного відновлення в Україні, зокрема, для забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб тощо.

Термін погашення кредиту за Угодою передбачається 30 років, у тому числі пільговий період – 10 років;  процентна ставка – 1 % річних; період доступності коштів – 1 рік з дати набрання чинності кредитним договором.

24 травня Україна вже отримала за вказаною Угодою 13,0 млрд японських єн (приблизно 100 млн дол. США).

Угодою між Урядом України та Урядом Японії визначено домовленості, основні умови та напрями використання кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва у формі співфінансування разом із Додатковим кредитом на політику розвитку «Друга позика на політику розвитку у сфері економічного відновлення» Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

_____________

*розпорядження КМУ «Про підписання Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про внесення змін до Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва на політику розвитку у сфері надзвичайного економічного відновлення».