Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Фінансово-кредитні інструменти є альтернативою податковим надходженням до місцевих бюджетів та джерелом інвестицій для громад, - Денис Улютін

Сьогодні фінансово-кредитні інструменти є альтернативою податковим надходженням до місцевих бюджетів та додатковими джерелами реалізації інвестиційних проектів територіальних громад. Таке ресурсне забезпечення на ринку наразі здійснюють як національні банки, так і міжнародні фінансові організації, передусім за пріоритетними напрямами економічного розвитку.

Про це наголосив Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін під час виступу на конференції «Міста для людей. Можливості для фінансування муніципального сектору під час війни та у період відбудови», організованого Укрексімбанком.

Участь у заході взяли понад 100 представників лідерів громад, серед яких мери міст, керівники сільських і селищних рад, керівники комунальних підприємств із центральних регіонів України, зокрема Київської, Вінницької, Житомирської, Чернігівської, Сумської, Черкаської та Кіровоградської областей.

«Виклики воєнного стану обумовлюють необхідність постійного пошуку додаткових ресурсів до місцевих бюджетів, які на сьогодні не мають достатньо коштів на відновлення належного функціонування місцевої інфраструктури, надання базових послуг громадянам або реалізації інвестиційних проектів у громадах. Кредитний ресурс є рішенням для таких задач за умови його ефективного використання», - зазначив Денис Улютін під час виступу.

«Якщо раніше доступ до таких кредитних ресурсів мали лише обласні та міські ради, то нині змінами до бюджетного законодавства унормовано право і для селищних та сільських рад здійснювати місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії. Ми наразі опрацьовуємо механіку цього процесу для забезпечення необхідного балансу між спрощенням процедур та урахуванням ризиків», - зазначив Перший заступник міністра фінансів.

Водночас Денис Улютін звернув увагу лідерів громад, що вони мають напрацювати середньостроковий інвестиційний план розвитку територіальної громади і вже під цю визначену модель залучати ресурс у вигляді кредиту:

«Це не тільки підготувати технічний документ та подати його Міністерству фінансів, а й розуміти, з якою метою береться цей кредит. Адже це не лише додаткові можливості для місцевих рад, але і висока відповідальність забезпечувати своєчасне та в повному обсязі виконання договірних зобов’язань перед фінансовими установами, у тому числі, міжнародними партнерами, а також ефективне управління місцевим та гарантованим боргом у середньостроковому періоді», - підсумував Денис Улютін.

Загалом під час конференції обговорювались механізми реалізації муніципальних інфраструктурних проектів, особливості й досвід громад під час війни, а також практика і перспективи використання фінансових інструментів.

Захід став другим із серії публічних дискусій та практичних зустрічей, які Укрексімбанк організував для мерів та лідерів територіальних громад, головною ціллю яких є об’єднання зусиль та ресурсів для відбудови України.