Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук відвідав Моніторинговий центр Держмитслужби

Заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук ознайомився із роботою та першими результатами діяльності таргетингової та моніторингової груп Моніторингового центру Держмитслужби, що здійснює моніторинг ризикових зовнішньоекономічних операцій.

Роботу Моніторингового центру Держмитслужби було відновлено за ініціативою Мінфіну наприкінці травня 2020 року з метою забезпечення дотримання достовірності декларування та повноти оподаткування товарів митними платежами.

Це спеціальний підрозділ на базі центрального апарату Держмитслужби для аналітичної та практичної підтримки митниць. Центр обслуговує робоча група фахівців Держмитслужби, які мають можливість моніторити всі подані до оформлення митні декларації в режимі 24/7.

«Для нас було важливо, аби митниця працювала на випередження. Тому ми і вирішили посилити аналітичну складову у Держмитслужбі. У Моніторинговому центрі дотримуються ризико-орієнтованого підходу в роботі, що якраз і дозволяє працювати на випередження - попереджувати потенційні порушення митного законодавства», - зазначив заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук.

Під час презентації роботи Моніторингового центру було представлено алгоритм роботи з ризиковими операціями: у фокусі уваги таргетинг-групи - всі митні декларації, які опрацьовуються цілодобово. Їхній оперативний аналіз дозволяє звернути увагу митників на окремі ризикові операції. Виявлені за результатами моніторингу ризикові операції ставляться на контроль. По ним здійснюється поглиблена перевірка документів та/або товарів. Моніторингова група в режимі реального часу контролює проведення митниками заходів  митного контролю з використанням відеоспостереження та за потреби шляхом паралельної перевірки документів.

Як розповіли аналітики таргетинг-групи, десь в середньому за день оформлюється близько 6 тисяч декларацій.

За критеріями відбору, які застосовують співробітники цієї групи, в аналіз потрапляє близько 300 декларацій, із них приблизно кожну десяту вони ставлять на контроль, тобто від загальної кількості декларацій на контроль ставиться 0,5%.

Завдяки роботі Моніторингового центру щодня додатково направляється до державного бюджету не менше мільйона гривень.

Найближчим часом планується розширення напрямків діяльності моніторингового центру: буде відслідковуватись не лише достовірність декларування та повнота оподаткування товарів, а й інші напрямки митної справи, у тому числі, порушення під час транзитного переміщення товарів.

«Мінфін разом з Держмитслужбою працюють над створенням програмного продукту, який дозволить в  автоматичному режимі відфільтровувати ризикові декларації та прискорить процес роботи. Також, ми плануємо контролювати не тільки напрямки митної вартості та кодування товарів, а й товари, що підлягають експортному контролю, нетарифному регулюванню, які містять об’єкти права інтелектуальної власності та ін.», - розповів заступник Міністра фінансів.

По завершенню презентації Юрій Драганчук дав доручення, щоб Держмитслужба щоденно надавала Мінфіну оперативні звіти про результати роботи Моніторингового центру, а в кінці кожного місяця така зведена звітність має бути опублікована на офіційних сайтах Держмитслужби та Міністерства фінансів.

Додатково:

Метою роботи моніторингового центру є реалізація загальноприйнятої в митних органах розвинених країн функції таргетингу.

Завдання центру:

  • моніторинг ризикових митних оформлень;
  • контроль ввезення товарів за ризиковими операціям від митного кордону до моменту митного оформлення;
  • аналіз правильності класифікації та митної вартості товарів.

Запровадження роботи Моніторингового центру спрямоване виключно на попередження правопорушень, тому для декларантів жодних змін в процедурі оформлення не відбулось.

Запуск Моніторингового центру посилює контроль за роботою митниць щодо проведення митних формальностей, покращує достовірність декларування й сприяє надходженню платежів до державного бюджету.