Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд призначив нових членів наглядової ради Ощадбанку та Укрексімбанку

Кабінет Міністрів України призначив незалежних членів наглядової ради  АТ «Ощадбанк», а також незалежного члена наглядової ради АТ «Укрексімбанк».

Згідно з рішенням Уряду до складу наглядової ради АТ «Ощадбанк» увійшли: Янне Харьюнпаа, Хуан Енріке Перес Калот, Ігор Мітюков - як незалежні члени. Незалежним членом наглядової ради АТ «Укрексімбанк» призначено Ласло Урбана.

Метою реформи корпоративного управління державних банків є створення незалежних наглядових рад, вільних від політичного впливу відповідно до найкращих міжнародних практик. Призначення членів наглядової ради Ощадбанку та Укрексімбанку забезпечить належне функціонування наглядової ради цих державних банків, сприятиме їх ефективному управлінню, виконанню стратегії розвитку, захисту прав вкладників, кредиторів та держави як акціонера.

29 вересня уряд припинив повноваження окремих членів наглядової ради АТ «Ощадбанк» та АТ «Укрексімбанк». Рішення прийнято відповідно до вимог Закону України «Про банки і банківську діяльність» на підставі непогодження зазначених членів наглядової ради державних банків Національним банком України. У зв’язку з чим конкурсна комісія визначила нових претендентів на посади незалежних членів наглядової ради банків із числа кандидатів, відібраних компаніями з добору персоналу та відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабміну від 27.03.2019 № 267.

Відбір кандидатів на посади незалежних членів наглядових рад державних банків здійснювали компанії з добору персоналу обрані на конкурсних засадах, а фінальне оцінювання - комісія, до складу якої увійшли представники від Верховної Ради, Президента, Кабміну. Конкурс відбувся у повній відповідності до вимог законодавства України та за участі представників міжнародних фінансових організацій (Світового банку, МВФ, ЄБРР, IFC). Рішення комісії щодо кандидатів на посади незалежних членів наглядової ради Ощадбанку та Укрексімбанку затверджено Кабінетом Міністрів України.

Довідково:

Відповідно до статті 7 Закону України «Про банки і банківську діяльність» наглядова рада державного банку складається із дев’яти членів, з яких шість членів є незалежними, а три члени – представники держави пропорційно від Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Строк повноважень членів наглядової ради складає три роки.

Наглядова рада Ощадбанку 

Наглядова рада Укрексімбанку