Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

“Україні потрібні інвестиції вже зараз, щоб пришвидшити економічне відновлення та перемогу у війні”, – Сергій Марченко для Bloomberg TV

В інтерв’ю для Bloomberg TV Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про поточну макрофінансову ситуацію в Україні, бюджетні потреби на 2024 рік та заходи, які впроваджує Україна, для залучення у відбудову міжнародних інвесторів.

“У поточному році ми досягли прогнозованості та передбачуваності у залученні зовнішнього фінансування. Протягом перших 6 місяців 2023 року ми маємо стабільну підтримку від донорів, що дозволяє своєчасно та у повному обсязі фінансувати пріоритетні видатки держбюджету. Окрім того, ми спостерігаємо поступове покращення економічних показників. Річна інфляція у травні 2023 року знизилася до 15,3% з 26,6% у травні минулого року. Зростання ВВП у поточному році прогнозується до 3,2% ”, — розповів Сергій Марченко.

Водночас Міністр фінансів зазначив, що станом на зараз ведеться активна робота з партнерами для забезпечення фінансової підтримки у 2024 році.

“В умовах невизначеності, спровокованих війною, нам потрібні запевнення від партнерів щодо збереження фінансової допомоги і надалі. Нещодавно Європейська Комісія оголосила пропозицію надати Україні 50 млрд євро протягом наступних 4 років. Це потужний сигнал підтримки, за що ми дуже вдячні. Ми очікуємо, що країни G7 також приймуть рішення щодо надання Україні фінансування у наступному році”, — зазначив Сергій Марченко.

Щодо відновлення, Міністр фінансів наголосив, що Україні потрібні інвестиції вже зараз, щоб пришвидшити економічне відновлення та перемогу у війні.

“На цьому етапі ми розуміємо, що маємо створити безпечні умови для іноземних інвесторів, аби вони хотіли інвестувати в Україну. Ми системно працюємо з партнерами над цим питанням, зокрема у напрямі розвитку страхування воєнних ризиків. Під час Конференції з питань відновлення у Лондоні міжнародні партнери зробили низку важливих оголошень щодо стимулювання страхування воєнних ризиків”.

Окремо Міністр фінансів відзначив ключову роль Світового банку та його Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (MIGA) у цьому процесі. Банк створив Трастовий фонд підтримки реконструкції та економіки України (SURE), який має на меті надавати гарантії інвесторам для страхування воєнних ризиків в Україні.

Сергій Марченко також наголосив на відданості Уряду України у реалізації конкретних кроків задля боротьби з корупцією для залучення інвесторів: “Ми впроваджуємо реформи та мінімізуємо всі можливі корупційні ризики, демонструючи партнерам, що Україна рухається у правильному напрямі”.

Довідково

21-22 червня у Лондоні близько 500 компаній з 42 країн світу із загальною вартістю активів понад 5,2 трлн доларів США, що представляють 21 сектор економіки, підписали Український бізнес-компакт, зобов'язавшись підтримати відновлення та реконструкцію України. 

Великобританія оголосила про створення системи страхування військових ризиків, що сприятиме відновленню та відбудові України. 

ЄБРР оголосив про намір розробити пілотну схему страхування військових ризиків. Також у партнерстві з ЄБРР країни G7 та європейські фінансові установи розвитку запустили нову Українську інвестиційну платформу для сприяння залученню інвестицій з метою максимізації віддачі від їхньої підтримки.